Actualiteiten

Minder huurtoeslag voor honderdduizenden huishoudens door kabinetsplannen

Young brunette curly female reading her bill papers, looking stressed

Bijna 300.000 huurders van sociale huurwoningen krijgen minder huurtoeslag, als het wetvoorstel doorgaat van het kabinet. Zij willen namelijk de huurtoeslag aanpassen, door een andere methode te introduceren: de normhuur. Zo krijgt een huurder geen toeslag meer op basis van de huur die daadwerkelijk wordt betaalt. Huurders die boven de 520 euro per maand betalen, vallen daardoor buiten de toeslagnorm.

Het effect op de lange termijn is nog onduidelijk, maar tot circa 700.000 huishoudens kunnen daardoor wel problemen krijgen. Juist gezinnen en alleenstaanden die huurtoeslag ontvangen, kunnen dat geld niet missen in een tijd waarin velen van hen al in problemen komen door stijgende prijzen. Woonbond, VNG en Aedes vrezen dat de bestaanszekerheid van meer huurders onder druk komt te staan en zij verwachten daarmee een groter beroep op regelingen voor financiële ondersteuning.

Vrees voor toename betaalbaarheidsproblemen

Woonbond, VNG en Aedes vrezen dat op de lange termijn een half miljoen tot zo’n 700.000 gezinnen en alleenstaanden door de voorstellen minder huurtoeslag ontvangen. Dat verschil kan variëren van enkele euro’s tot 100 euro per maand. Het gaat om huurders die in een sociale huurwoning (komen te) wonen met een huur boven 550 euro per maand. Minder huurtoeslag maakt het voor hen alleen maar moeilijker om rond te komen, juist in tijden van stijgende kosten in levensonderhoud. De huurtoeslag is het instrument waarmee de Rijksoverheid haar verantwoordelijkheid neemt voor betaalbaar wonen. De invoering van normhuren zet dit zwaar onder druk, concluderen Aedes, VNG en Woonbond.

Bekijk hier het persbericht van Aedes.

Bron: Aedes

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.