Actualiteiten

Nederlanders lenen meer dan ooit voor aankoop huis

vrouw-op-bank-234_680x520_fit

In het eerste kwartaal van 2017 werden in Nederland alsmaar hogere hypotheken afgesloten. Consumenten leenden gemiddeld 281.000 euro voor de aankoop van een huis, ondanks de steeds strenger wordende leennormen.

In het eerste kwartaal van 2017 werden in Nederland alsmaar hogere hypotheken afgesloten. Consumenten leenden gemiddeld 281.000 euro voor de aankoop van een huis, ondanks de steeds strenger wordende leennormen. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau IG&H.

De hypotheekomzet in het eerste kwartaal kwam uit op 23,3 miljard euro, met 43% de sterkste stijging ooit op jaarbasis. Het is tevens de hoogste hypotheekomzet in tien jaar tijd. Daarmee vertoont de gebruikelijke seizoensdip zich duidelijk niet.

Hypotheek na de transactie
Extra opmerkelijk is dat cijfers van De Nederlandsche Bank laten zien dat steeds meer mensen een huis kopen zonder hypothecaire financiering. In 2016 was dat bij 16% van de verkochte woningen het geval, een verdubbeling ten opzichte van 2008. Mogelijk speelt daarbij mee dat kopers vaker de financiële middelen hebben om na de transactie een hypotheek af te sluiten.

De gemiddelde hypotheeksom is met 10,4% flink meer gestegen dan de gemiddelde huizenprijzen; die namen op jaarbasis met 7,5% toe. De verklaring hiervoor ligt volgens IG&H in het aantal doorstromers (46%) dat hard groeit. Doorstromers maakten het eerste kwartaal 55% van de markt uit.

Starters blijven achter
Starters hebben meer problemen om mee te komen door de sterk stijgende prijzen en de strenge leennormen. De groep die voor het eerst een huis kocht steeg slechts met 11%. Het is voor hen vaak moeilijk om eigen geld mee te brengen, iets dat steeds meer verlangd wordt bij de aankoop van een woning.

(bron onderzoek: IG&H)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.