Actualiteiten

NWWI neemt Taxateurs Unie en Taxatie Validatie Instituut over

nwwi-719_680x520_fit

Eindelijk geen concurrentie meer in doorlopend toezicht! Onafhankelijke toetsing van taxatierapporten is goed nieuws voor het vergroten van vertrouwen in taxaties en taxateurs. Volgende stap moet zijn de fusie tussen NRVT en NWWI.

Wij hebben vandaag kennis genomen van de overname van de Taxateurs Unie (TU) door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Wij juichen dit besluit toe. Door de samenvoeging van alle vier bestaande validatie-instituten komt er nu één norm voor de toetsing van taxatierapporten. Om de onafhankelijkheid en professionaliteit van woningtaxaties te borgen, zijn we van mening dat het doorlopend toezicht op taxatierapporten en het toezicht op de kwaliteit van taxateurs bij één organisatie moeten worden belegd. TU had al eerder het Taxatie Validatie instituut (TVI) en iValidatie overgenomen.

Vanaf de oprichting van het NWWI door NVM en VBO hebben wij ernaar gestreefd om door een onafhankelijke organisatie, zonder winstoogmerk, het vertrouwen in taxateurs te doen herstellen. Validatie kan wat ons betreft niet in een concurrentieveld, waarin er bij sommige validatie instituten meer noodzaak was om zoveel mogelijk taxaties te valideren dan bij te dragen aan de kwaliteit van en vertrouwen in taxateurs.

VBO pleit ervoor om nu ook de volgende stap te zetten, namelijk dat nu ook NRVT en NWWI nog met elkaar fuseren. Dit is in ieder geval een grote wens van VBO, want met het centraal beleggen van toezicht op de kwaliteit en uniformiteit van taxaties en taxateurs voorkom je dubbel werk. Maar wat nog veel belangrijker is: op deze wijze kunnen we de hoogste kwaliteitsstandaarden realiseren. Na het onderzoek van DNB waarin zij dit voorjaar nog vragen hebben gesteld over de kwaliteit van taxateurs en taxaties zou het goed zijn als er één onafhankelijk normerend instituut ontstaat dat zonder winstoogmerk de kwaliteit van taxateurs én taxaties borgt. Dat geeft vertrouwen aan de toezichthouders en helpt om consequent te werken aan het verhogen van de kwaliteit.

De komende periode zal de inzet van VBO gericht zijn om het samenvoegen van NWWI en NRVT.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.