Actualiteiten

Onderzoek naar crimineel misbruik BOG in regio Rotterdam

cuffshouse-1263_680x520_fit

Voor welke (morele) uitdagingen staan verhuurmakelaars en -bemiddelaars bij de verhuur van bedrijfsvastgoed? Om antwoord te krijgen op deze vraag en de situatie beter in kaart te brengen zijn de politie en gemeente Rotterdam een onderzoek gestart. En daarbij kan jij helpen!

Voor criminelen is het belangrijk om een geschikte locatie te hebben voor onder andere het produceren van drugs en het witwassen van crimineel verkregen vermogen. Om deze activiteiten af te schermen maken zij veelal gebruik van verhuurd bedrijfsvastgoed. Voor pandeigenaren kan dit tot een fikse schadepost leiden zoals gedwongen sluitingen en niet-verhaalbare schade aan het pand.

Morele uitdagingen
Om een betrouwbare huurder te vinden en bijkomende zaken goed te regelen, wordt daarom veelal gebruik gemaakt van de diensten van verhuurmakelaars of andere verhuurbemiddelaars. Maar voor welke (morele) uitdagingen staan deze makelaars en verhuurbemiddelaars? De politie en gemeente Rotterdam willen deze uitdagingen, in samenwerking met Hogeschool Rotterdam, daarom in kaart brengen.

De gehele keten in kaart
Het onderzoek heeft tot doel de weerbaarheid van de sector te verhogen tegen het crimineel misbruik van bedrijfsvastgoed. Het onderzoek is niet beperkt tot de makelaardij maar ziet op de totale bemiddelingsmarkt. Het gaat hierbij nadrukkelijk niet om het in kaart brengen van ‘foute’ bemiddelaars of makelaars, maar om de welwillenden te helpen om de voor pandeigenaren en henzelf meest verantwoorde keuzes te maken.

Resultaten in het najaar
Middels een kort interview en het (eventueel samen met een onderzoeker) invullen van een zogeheten ‘Q-onderzoek’, worden concrete problemen en houdingen tegenover morele kwesties van verhuurmakelaars en -bemiddelaars in kaart gebracht binnen de regio Rotterdam-Rijnmond.

Dit onderzoek kan zowel bij jou aan tafel, als digitaal worden uitgevoerd. Gegevens worden uiteraard geanonimiseerd verwerkt. De resultaten van het onderzoek worden in het najaar verwacht en middels een publicatie en mogelijke bewustwordingscampagne uiteraard (geanonimiseerd) gedeeld.

Deelname
Met deelname aan dit onderzoek help je de integriteit van de bemiddelingsbranche in kaart te brengen en te versterken. VBO ondersteunt deze doelstelling en wij vragen je daarom of je bereid bent deel te nemen aan dit onderzoek. Deelname duurt afhankelijk van jouw voorkeur tussen de 20 en de 45 minuten.

Indien je hiertoe bereid bent, laat het ons weten of stuur een e-mailom direct in contact te komen met het onderzoeksteam.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.