Actualiteiten

Ook Arnhem voert opkoopbescherming in

istock-476605322-1464_680x520_fit

Al verschillende steden hebben de maatregel bekend gemaakt, maar ook in Arnhem is het nu een feit. Om starters en andere woningzoekenden meer kans te geven op een koopwoning geldt in de Gelderse hoofdstad een opkoopbescherming. De maatregel geldt in het grootste deel van de stad en is van toepassing op woningen met een WOZ-waarde tot en met € 325.000.

De koopprijs van de woning is dus niet relevant. Om te beoordelen of de opkoopbescherming van toepassing is op jouw situatie, moet je kijken naar het WOZ-bedrag dat jaarlijks door de gemeente wordt vastgesteld.

De opkoopbescherming houdt in dat een woning na aankoop niet mag worden verhuurd. De opkoopbescherming geldt voor een periode van vier jaar nadat je eigenaar bent geworden van een woning. Hierbij is de datum van de akte van levering leidend.

Woningen die al verhuurd werden, mogen verhuurd blijven, ook na een aankoop. De opkoopbescherming geldt dus voor woningen die bij aankoop ‘vrij van huur en gebruik’ waren. Werd een woning voor een verkoop of aankoop minder dan zes maanden verhuurd, dan geldt de opkoopbescherming ook.

Er gelden drie uitzonderingen op de bovengenoemde regels. In deze gevallen moet je een vergunning voor verhuur aanvragen. De uitzonderingen op een rij:

Alleen als je voldoet aan een van de bovenstaande eisen kun je een ‘verhuurvergunning opkoopbescherming’ aanvragen. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan een verhuurvergunning worden verleend op basis van andere redenen.

De gemeenteraad heeft op 17 februari 2022 met de opkoopbescherming ingestemd. Mocht je vragen hebben, neem contact op met de gemeente via ln.mehnra@gnimrehcsebpookpo.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.