Actualiteiten

Op weg naar historisch hoge krapte op de woningmarkt

stel-verhuist-130-182_680x520_fit

Gedreven door de aantrekkende economie, lage hypotheekrente en hoog consumentenvertrouwen, werd in 2016 een recordaantal van 214.793 huizen verkocht.

Het herstel van de Nederlandse economie zette in 2016 door: het bruto binnenlands product (bbp) groeide met 2,1 procent ten opzichte van 2015, terwijl de werkloosheid afgelopen jaar terugliep van 6,9 naar 6,0 procent. Ook de investeringen in woningen namen fors toe, met 7,1 procent. In 2017 groeit de economie naar verwachting met 1,8 procent. Dat blijkt uit het kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank.

Gedreven door die aantrekkende economie, lage hypotheekrente en hoog consumentenvertrouwen, werd in 2016 een recordaantal van 214.793 huizen verkocht. Dat is ruim 20 procent meer dan in 2015. De Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) steeg afgelopen jaar met gemiddeld 5 procent. Voor komend jaar verwachten we dat het aantal verkopen licht zal stijgen tot 220.000-230.000 transacties, terwijl we uitgaan van een gemiddelde prijsstijging tot circa 5 procent. Politieke en economische ontwikkelingen in binnen- en buitenland kunnen deze ramingen wel doorkruisen.

In het kielzog van de aangetrokken woningmarkt steeg ook het aantal verstrekte hypotheken. Doordat deze het aantal aflossingen overtrof, steeg de totale omvang van de Nederlandse hypotheekschuld in het derde kwartaal met 4 miljard euro tot 665 miljard euro. Tegelijkertijd zijn de hypotheektarieven verder gedaald, ondanks de lichte rentestijging na de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten. Door structurele factoren in de economie (waaronder vergrijzing), onzekerheid over de economische groei en het ruime monetaire beleid van centrale banken is het aannemelijk dat de kapitaalmarktrente dit jaar laag blijft.

Bekijk hier de infographic bij dit bericht.

(bron: Rabobank)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.