Actualiteiten

Ouderen in opmars met andere hypotheekwensen

ouder-stel-verhuisdozen-571_680x520_fit

Inmiddels telt de hypotheekmarkt meer aanvragen van 70-plussers dan van starters in de leeftijd tot 25 jaar. Waar komt dat verschil vandaan?

Vorig jaar lieten landelijke cijfers ieder kwartaal, in vergelijking met een jaar eerder, een toename zien van 25-30% in het aantal hypotheekaanvragen van 60-plussers. Dat is een aanzienlijke en opmerkelijke groei. Inmiddels telt de markt meer aanvragen van 70-plussers dan van starters in de leeftijd tot 25 jaar. Naast demografische factoren spelen hier waarschijnlijk ook de lage hypotheekrente en de aanpassing vorig jaar van de toetsingsregels voor senioren die willen verhuizen een rol. Wat verder opvalt is dat ouderen andere geldverstrekkers kiezen. Daaronder relatief veel pensioenfondsen als Syntrus, Philips, Attens en MUNT, maar ook bespreekpartijen als Obvion en BLG. Waar komt dat verschil vandaan?

Veel ouderen hebben in de loop van de jaren overwaarde opgebouwd. Ze kunnen daarom vaak toe met een lage hypotheek in verhouding tot de woningwaarde. Voor hen zijn stabiele en lage lasten belangrijk, waardoor ze een voorkeur hebben voor aflossingsvrije hypotheken, zonder renteopslag, met een lange rentevaste periode (20 tot 30 jaar). Door deze lage lasten vormt het vervallen van de hypotheekrenteaftrek vanaf 2031 over het algemeen nauwelijks een probleem. Het voordeel daarvan is overigens momenteel toch al beperkt, met de lage rentelast en de relatief hoge bijtelling van het eigenwoningforfait (WOZ).

Ouderen hebben doorgaans geen interesse in ruime mogelijkheden tot vervroegde boetevrije aflossingen of in het meedalen van de hypotheekrente tijdens de looptijd. Vooruitkijken naar de situatie over 5, 10 of 20 jaar is belangrijk, denk aan wensen, pensioen, woonplannen, gezondheid, hobby’s, kinderen. In de regel staan de pensioenvooruitzichten de betaalbaarheid na pensionering niet in de weg. Wel merken adviseurs dat de verhoging van de pensioenleeftijd naar 68 jaar en de toename van minder bekende uitkeringen voor oudere werklozen als IOAW, IOW en IOAZ bij sommige geldverstrekkers nog wel eens voor acceptatiemoeilijkheden willen zorgen.

(bron: De Hypotheekshop)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.