Actualiteiten

Prijzen vrije huursector blijven stijgen

straat-539_680x520_fit

De gemiddelde vierkantemeterprijs van vrije sector huurwoningen is in het derde kwartaal opnieuw gestegen. De stijging kan worden verklaard door het tekort aan middeldure huurwoningen.

De gemiddelde vierkantemeterprijs van vrije sector huurwoningen is in het derde kwartaal van 2018 opnieuw gestegen. Landelijk betalen huurders die een nieuwe woning in de vrije huursector betrekken gemiddeld 5,3 procent meer dan een jaar geleden. In de koopsector stegen de huizenprijzen in diezelfde periode met maar liefst 10,3 procent.

Tekort aan woningen

De stijging van de huurprijzen kan worden verklaard door het tekort aan middeldure huurwoningen. Ook op Pararius is die tendens zichtbaar. Op peildatum 1 oktober 2018 was er 16,4 procent minder beschikbaar huuraanbod ten opzichte van een jaar eerder.

Betaalbare koopwoningen worden steeds schaarser. Het aantal te koop staande woningen is in een jaar tijd met 30,3 procent gedaald van 91.100 naar 63.5005. De schaarste in de koopsector heeft ook invloed op de huursector. Omdat er minder betaalbare koopwoningen beschikbaar zijn, maken meer mensen aanspraak op huurwoningen in de vrije sector, wat een prijsopdrijvend effect veroorzaakt. Daarnaast groeit de Nederlandse bevolking snel en en huishoudens worden steeds kleiner. Het CBS verwacht dat deze groei voorlopig doorzet tot ruim 18.4 miljoen inwoners in 20606. Dat heeft een stuwend effect op de vraag naar woningen.

Gat tussen vraag en aanbod

Met name in de grote en middelgrote steden is het effect op de huursector goed merkbaar. Er is een gat tussen vraag en aanbod in de grote en middelgrote steden. De vraag naar woningen neemt daar snel toe door een trek naar de stad, maar de omvang van het woningaanbod groeit onvoldoende mee met sterk stijgende huurprijzen tot gevolg.

Ook Pararius signaleert dit. In Amsterdam, waar eerder een huurplafond in zicht leek, stijgen de prijzen nog steeds, hetzij meer gematigd. In de hoofdstad betaalden nieuwe huurders het afgelopen kwartaal gemiddeld € 22,83 per vierkante meter, een stijging van 3,5 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2017. “Dat de prijzen in Amsterdam nog steeds stijgen, laat zien dat de markt onder druk staat”, zegt Jasper De Groot, directeur Pararius. “Zolang de vraag groter is dan het aanbod, wordt de Amsterdamse huurprijs steeds verder opgerekt.”

(bron: Pararius)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.