Actualiteiten

Reactie branche op onderzoeksrapport drugscriminaliteit

huisje-vergrootglas-648_680x520_fit

Brancheorganisaties NVM, VastoedPRO en VBO zijn geschrokken van de conclusies in het onderzoeksrapport over (drugs-)criminaliteit in Amsterdam.

Het onderzoek, ‘De achterkant van Amsterdam’, dat werd uitgevoerd door hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp, in opdracht van de gemeente Amsterdam, wordt aanstaande vrijdag gepubliceerd.

Vastgoed is helaas interessant voor de onderwereld; het gaat dan niet alleen om woonruimte, maar ook om productieruimtes en opslag. NVM, VastgoedPRO en VBO vragen hier geregeld aandacht voor bij de leden en bij de ketenpartners. “De makelaar heeft een sleutelpositie in de aanschaf of huur van vastgoed. Onze leden zijn de poortwachters van de Wwft. Hij of zij moet daarom altijd alert zijn op verdachte situaties. Wanneer de makelaar een verdachte situatie treft, is hij verplicht dat te melden bij de FIU-Nederland. Hier is ook de samenwerking in de keten van belang. NVM, VastgoedPRO en VBO gaan graag met ketenpartners zoals de notarissen en de banken, in gesprek om te kijken hoe we gezamenlijk een hogere drempel kunnen opwerpen tegen alle vormen van ondermijning.”

De brancheorganisaties bewaken de kwaliteit en integriteit van de aangesloten leden met behulp van zelfregulerende audits, klachtenprocedures en onafhankelijk tuchtrecht. Echter, bij royement van lid door een van de brancheorganisaties kan de malafide makelaar doorgaan met zijn praktijken zonder lid te zijn van een brancheorganisatie. De brancheorganisaties hebben geen verordende bevoegdheid en kunnen uitsluitend aangesloten beroepsbeoefenaars informeren en sanctioneren.

VBO en NVM zijn tevens met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in gesprek over het uitwisselen van bepaalde in de Basisregistratie personen (BRP) opgenomen gegevens.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.