Actualiteiten

Rente blijft langer laag; huizenprijzen stijgen meer dan gedacht

woningen-476_680x520_fit

De huizenprijzen stijgen in 2018 en 2019 nog meer dan aanvankelijk gedacht, omdat de hypotheekrente waarschijnlijk langer laag blijft. De huizenprijzen stijgen met name hard door een tekort aan woningen en het gebrek aan nieuwbouw.

De huizenprijzen stijgen in 2018 en 2019 nog meer dan aanvankelijk gedacht, omdat de hypotheekrente waarschijnlijk langer laag blijft. De huizenprijzen stijgen met name hard door een tekort aan woningen en het gebrek aan nieuwbouw. Het Economisch Bureau van ABN AMRO denkt dat huizen dit jaar uiteindelijk gemiddeld 8,5% duurder worden in vergelijking met 2017. Tot voor kort gingen de economen uit van een prijsstijging van 8%.

Huizenprijzen stijgen harder dan verwacht

Het Economisch Bureau van ABN AMRO stelt de verwachting van de huizenprijzen voor 2018 en 2019 naar boven bij. De economen verwachten dat huizen dit jaar uiteindelijk gemiddeld 8,5% duurder worden in vergelijking met 2017. Tot voor kort gingen zij nog uit van een prijsstijging van 8%. Voor 2019 verwacht het Economisch Bureau zelfs een prijsstijging van 7%. Dat is fors hoger dan de 5% die zij eerder voorspelden. Dat komt vooral door het tekort aan woningen én door de hypotheekrente die voorlopig nog laag blijft.

Hypotheekrente blijft nog langer laag

Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: “De algehele verwachting is dat de hypotheekrente op termijn gaat stijgen, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) het monetair beleid wil normaliseren. Maar wij vermoeden dat de ECB hier vanwege de lage inflatie alle tijd voor gaat nemen. Bovendien hebben we te maken met de reeks tegenvallende, internationale conjunctuurcijfers, de hernieuwde twijfels over Italië en de toegenomen dreiging van een mondiale handelsoorlog. Daarom hebben we onze renteramingen naar beneden bijgesteld. De lage rente blijft de prijsontwikkeling dus voorlopig steunen. Bovendien stijgt het reëel besteedbaar inkomen, hoewel de loonontwikkeling in het algemeen nog achterblijft. Ook is het voor potentiële kopers door het beperkte woningaanbod steeds lastiger om een geschikt huis te vinden. Deze ontwikkelingen samen vormden de aanleiding om onze prijsramingen te verhogen.”

Gebrek aan woningen

Het aantal huizen dat te koop staat, slinkt en ook het aanbod van nieuwe woningen blijft erg beperkt. Het woningaanbod krimpt, omdat verkopers langer wachten met hun huis te koop zetten. Zij willen er zeker van zijn dat zij kunnen doorstromen naar een volgende woning en kopen daarom liever eerst een nieuw huis voordat zij hun huidige verkopen. Daar komt bij dat wachten met verkopen momenteel loont. In de huidige markt is de kans reëel dat de woning in een latere fase tegen een hogere prijs kan worden verkocht. Door een gebrek aan nieuwbouw blijft de woningvoorraad achter bij het aantal huishoudens. Het probleem dat de woningbouw traag op de vraag reageert, speelt al lang. Met de Nationale Woonagenda, waarin veel aandacht uitgaat naar versnelling van de bouwplannen, zet de regering een eerste stap om hier wat aan te doen.

(bron: ABN AMRO)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.