Actualiteiten

Rente op kapitaalmarkt ongekend stabiel in 2017

grafiek-huizen-349_680x520_fit

De rente op de kapitaalmarkt, vaak gezien als maatstaf voor de hypotheekrente, bewoog vorige week nauwelijks. Dit, ondanks het mislukken van de ‘Jamaica-coalitie’ in Duitsland en onrust over de Chinese schuldenlast.

De rente op de kapitaalmarkt, vaak gezien als maatstaf voor de hypotheekrente, bewoog vorige week nauwelijks. Dit, ondanks het mislukken van de ‘Jamaica-coalitie’ in Duitsland en onrust over de Chinese schuldenlast. Dat is een beeld dat we eigenlijk al het hele jaar zien: hoewel de politieke (verkiezingen in Frankrijk en Duitsland, Brexit, Noord-Korea) en monetaire (renteverhoging door de Fed en afbouw opkoopprogramma door de ECB) spanningen af en toe oplopen, is het effect ervan in de meeste gevallen slechts tijdelijk. Als gevolg daarvan stijgt en daalt de rente op de kapitaalmarkt maar mondjesmaat. In vergelijking met de afgelopen tien jaar is de rente op de kapitaalmarkt dit jaar ongekend stabiel te noemen. Het aantal wijzigingen van de hypotheekrente ligt echter nu al wel hoger dan in heel 2016. Dat betreft met name het aantal renteverhogingen, aangezien de rente op de kapitaalmarkt een paar keer kort opliep. De toegenomen concurrentie dwingt aanbieders daarnaast om snel in te spelen op wijzigingen in de marktrente.

Afgelopen week vielen er weinig rentewijzigingen te noteren. Het ging in de meeste gevallen om kleine
verlagingen, alleen NIBC viel op met enkele forse verlagingen van de (middel)lange rentevaste perioden.

Vorige week behandelde de Tweede Kamer het belastingplan 2018. Daarbij werd een aantal moties rond
hypotheken ingediend. Eén van de aangenomen moties roept de minister op tot een overgangstermijn in
verband met de nieuwe leennormen. Die moet voorkomen dat huizenkopers in de problemen raken.

(bron: De Hypotheekshop)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.