Actualiteiten

Rotterdam trekt € 9 miljoen uit voor bestrijding winkelleegstand

koopgoot-1346_680x520_fit

Het college van B&W van Rotterdam start een leegstandsfonds om winkelleegstand in de Maasstad tegen te gaan. Met dit fonds, waarin minimaal € 9 miljoen in zit, kan de gemeente op cruciale plekken in de stad vastgoed aankopen en doorverkopen aan (markt)partijen die bijdragen aan de verbetering van de winkelstraat.

Wethouder Roos Vermeij (Economie, wijken en kleine kernen): “Dit fonds helpt ons om te zorgen dat winkelstraten weer een gevarieerd palet aan winkels en voorzieningen krijgen. We kopen een pand aan en zoeken een partij die kan doen wat de wijk nodig heeft. Dat kan van alles zijn: een huisartsenpost, een cultureel centrum, een nieuwe winkel of zelfs woningen.”

Met het zogeheten ‘Fonds Vitale Kerngebieden’ krijgt de gemeente meer regie over de aanpak van winkelstraten. Het fonds maakt het mogelijk om vastgoed aan te kopen, tijdelijk aan te houden eventueel te renoveren of te transformeren en vervolgens weer te verkopen aan een koper met de gewenste branchering. Het fonds richt zich op de aankoop van winkel-, kantoor- en horecaobjecten.

In dit voorstel, dat het college deze week aan de gemeenteraad heeft gestuurd, investeert de gemeente € 9 miljoen in het fonds. Dat bedrag wordt gefinancierd uit de verkoopopbrengst van Eneco. Daarnaast zoekt het college versterking van het fonds bij partners zoals het Rijk, regio en private investeerders. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft al een bijdrage toegezegd. Het fonds is van tijdelijke aard. Het blijft maximaal 15 jaar bestaan en zal maximaal € 18 miljoen vermogen hebben.

Het fonds is onderdeel van de aanpak Vitale Kerngebieden, dat als doel heeft om leegstand te bestrijden en winkelgebieden om te vormen naar bruisende ontmoetingsplekken met een goede mix van woningen, winkels, horeca en maatschappelijke voorzieningen. Hiervoor werkt de gemeente samen met vastgoedeigenaren en ondernemers. Per winkelstraat of -gebied komt er een plan van aanpak op maat.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.