Actualiteiten

Senioren met verhuiswens kunnen verhuisdozen inpakken

ouder-stel-in-woonkamer-469_680x520_fit

De ruimere acceptatiecriteria van NHG voor senioren met een verhuiswens, zijn vanaf vandaag van kracht.

De ruimere acceptatiecriteria van NHG voor senioren met een verhuiswens, zijn vanaf vandaag van kracht. Geldverstrekkers kunnen hypotheekaanvragen van consumenten die al AOW ontvangen of over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken, nu toetsen op basis van de werkelijke lasten, in plaats van de gangbare financieringsnormen. Al voordat de nieuwe toetsingswijze van kracht werd, gaven ruim 200 senioren aan interesse te hebben.

Door deze nieuwe manier van toetsen en de garantiestelling van NHG wordt de leencapaciteit van deze groep op een verantwoorde manier verhoogd, waardoor zij alsnog naar een nieuwe woning kunnen doorstromen. De afgelopen maanden heeft NHG, in nauwe samenwerking met geldverstrekkers en na gesprekken met NIBUD en AFM, alle stappen gezet om tot implementatie te kunnen overgaan. Bij SNS Bank, BLG Wonen, RegioBank en Triodos kunnen senioren direct vanaf 18 juni gebruik maken van de ruimere acceptatiecriteria. De overige geldverstrekkers volgen de komende weken.

Doorstroming op huizenmarkt

NHG komt met dit initiatief omdat veel consumenten binnen deze leeftijdscategorie met een verhuiswens moeite hebben met het verkrijgen van een nieuwe hypotheek. “We zien geregeld dat ouderen willen verhuizen, maar door aangescherpte financieringsnormen geen nieuwe hypotheek krijgen. Opmerkelijk als je je realiseert dat in veel gevallen de nieuwe hypotheeklasten lager uitvallen dan de hypotheeklasten van hun bestaande woonsituatie. Dat heeft te maken met de vastgelegde methode waarop geldverstrekkers de maximale hypotheek berekenen”, verklaart Arjen Gielen, algemeen directeur van NHG. “Door het introduceren van deze nieuwe toetsingsvorm, helpen we senioren hun verhuiswens te realiseren en bevorderen we de doorstroming op de huizenmarkt.”

Maatwerk voor doelgroepen in de knel

Met de introductie van de nieuwe toetsingsmethodiek maakt NHG het voor geldverstrekkers makkelijker om maatwerk te leveren, dit levert de volgende voordelen op:
– Ouderen kunnen op een verantwoorde manier meer lenen om hun verhuiswens te realiseren
– Ouderen krijgen makkelijker toegang tot een levensloopbestendige woning
– De doorstroming op de woningmarkt wordt bevorderd
– Ouderen krijgen eerder zekerheid of hun verhuiswens realiseerbaar is

(bron: NHG)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.