Actualiteiten

Stad Groningen trekt inwoners uit de regio

groningen-128-178_680x520_fit

Te midden van een regio waarin veel gemeenten te maken hebben met bevolkingskrimp groeit de stad Groningen. Groningen trekt vooral jongeren aan uit grote delen van Noord-Nederland.

Te midden van een regio waarin veel gemeenten te maken hebben met bevolkingskrimp groeit de stad Groningen. Groningen trekt vooral jongeren aan uit grote delen van Noord-Nederland. Degenen die de stad verlaten zijn veelal begin twintig en verhuizen veel naar de Randstad. Dat meldt CBS, dat vandaag het Urban Data Center Groningen opent.

In de afgelopen vier jaar won de gemeente Groningen bijna 600 nieuwe inwoners als gevolg van binnenlandse verhuizingen. Veel jongeren trekken naar Groningen om te gaan studeren. De stad krijgt er jaarlijks duizenden 18- tot 21-jarigen bij uit andere gemeenten. Na de studie verlaat een flink deel Groningen weer. Vooral onder 23- tot 30-jarigen verliest de stad per saldo veel inwoners. Mensen ouder dan veertig jaar komen nauwelijks naar Groningen, maar verlaten de stad ook zelden.

Uit huis direct naar Groningen
Als studentenstad trekt Groningen veel jongeren die op zichzelf gaan wonen. Twee op de drie vestigers uit andere gemeenten zijn jongeren die net uit huis zijn gegaan. Bij aankomst in Groningen is meer dan 60 procent alleenstaand, ongeveer 20 procent woont samen met een partner, al dan niet met kinderen. Ook van degenen die vertrekken is ruim de helft alleen. Drie op de tien verhuizers gaan na vertrek uit Groningen weer bij hun ouders wonen en zijn dus boemerangkinderen.

Nieuwkomers uit de regio, vertrek naar de Randstad
De verhuisstromen naar en vanuit de stad Groningen hebben een duidelijke ruimtelijke structuur. Enerzijds trekt Groningen meer mensen uit andere gemeenten in Noord-Nederland dan er mensen vanuit de stad verhuizen naar een gemeente in het noorden. Twee op de drie mensen die vanuit een andere gemeente in Groningen neerstrijken, komen uit een van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Anderzijds raakt Groningen meer mensen kwijt aan de Randstad dan er vanuit de Randstad komen.

De stad Groningen fungeert met de Rijksuniversiteit en hogescholen als een roltrap voor Noord-Nederland: jongeren uit de omgeving gaan studeren in Groningen om vervolgens, na de studie, voor een passende baan naar de grote steden van de Randstad te verhuizen. Amsterdam en in mindere mate Utrecht trekken de meeste Groningers. Zo verhuisden er de afgelopen vier jaar ruim 2 500 mensen meer van Groningen naar Amsterdam dan vice versa. Buiten de Randstad trekt ook Zwolle veel Groningers. Eerder is aangetoond dat afgestudeerden die Groningen verlaten meer gaan verdienen dan degenen die blijven

(bron: CBS)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.