Actualiteiten

SVn ziet toename duurzame leningen

isolatie-luchtkanaal-467_680x520_fit

Particulieren, Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) en bedrijven investeren volop in de verduurzaming van Nederland. In 2017 zijn meer leningen aangevraagd en verstrekt voor energiebesparing, verduurzaming en energietransitie van gebouwen en woningen.

Particulieren, Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) en bedrijven investeren volop in de verduurzaming van Nederland, blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). In 2017 zijn meer leningen aangevraagd en verstrekt voor energiebesparing, verduurzaming en energietransitie van gebouwen en woningen.

Het aantal versterkte Stimuleringsleningen (2017: 3.360) en Duurzaamheidsleningen (3.993) is toegenomen. Daarnaast verstrekte het Nationaal Energiebespaarfonds, waar SVn fondsmanager van is, ruim 4.200 Energiebespaarleningen aan eigenaar-bewoners en 50 aan VvE’s.

Verduurzaming van de gebouwde omgeving blijft een speerpunt

De combinatie van verduurzaming en betaalbaarheid komt sterk terug in de aanpak, de fondsen en de concrete leningen van SVn. Een bijzondere doelgroep zijn VvE’s. “In 2018 verwachten wij veel meer financieringen aan VvE’s te kunnen verstrekken en daarmee een grotere bijdrage te leveren aan de verduurzaming en kwaliteitsverbetering van de gebouwde omgeving”, meldt de directie van SVn in het jaarverslag. “Naast verduurzaming van woningen en gebouwen wil SVn zich inzetten voor de opgave van aardgasloze wijken.”

SVn in cijfers

SVn beheert in 2017 voor € 1,13 miljard aan financiële regelingen en voor € 523 miljoen aan fondsen. Naast het Fonds Duurzaam Funderingsherstel en het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE), is SVn manager van het Nationaal Energiebespaarfonds en de JESSICA-fondsen (ED, FRED, SOFIE en Duurzaamheidsfonds VvE’s Den Haag). Begin 2018 ging het BNG Duurzaamheidsfonds van start. De intentie is uitgesproken om het fondsvermogen van zowel het Nationaal Energiebespaarfonds als de JESSICA-fondsen (ED, FRED en SOFIE) uit te breiden.

Vooral kleinere leningen

In 2017 verstrekte SVn voor € 129 miljoen aan leningen. Dit is een daling van ruim 20% ten opzichte van 2016. Het aantal verstrekte leningen was slechts 5% lager. De verklaring hiervoor is dat er in 2017 meer leningen met lagere hoofdsommen zijn verstrekt. Vooral het aantal verstrekte Startersleningen was in 2017 (2.800) fors lager dan een jaar eerder (4.400). Voor deze daling is geen eenduidige verklaring; dit verschilt namelijk per woningmarktgebied. SVn signaleert dat in stedelijke gebieden de positie van de starter is verslechterd. Dat wordt verklaard door een achterblijvend woningaanbod, stijgende woningprijzen en strengere financieringseisen.

(bron: SVn)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.