Actualiteiten

Uitkoop ex-partner wordt eenvoudiger met NHG

uitkoop-ex-partner-938_680x520_fit

De uitkoop van een ex partner wordt eenvoudiger bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De stijgende huizenprijzen leveren problemen op voor stellen die uit elkaar gaan, omdat de overwaarde het vaak te duur maakt om een ex-partner uit te kopen. NHG staat voor verantwoorde woonfinanciering en zorgt voor een vangnet bij situaties zoals bijvoorbeeld een scheiding en heeft het financieren van de uitkoop vereenvoudigd.

Relatiebeëindiging is één van de meest voorkomende redenen om de woning te moeten verkopen. Vaak wil een van de partners in de woning blijven, maar in de praktijk levert de financiering vaak problemen op.

Om een oplossing te bieden voor deze situatie startte de organisatie een pilot, waarbij in het geval van scheiding getoetst werd op basis van de reguliere acceptatienormen én op basis van beheernormen. Dit terwijl eerder alleen op acceptatienormen werd getoetst.

Bij de beheertoets wordt niet gekeken naar wat er geleend kan worden, maar wat er per maand aan hypotheeklast betaald moet worden. Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen dat de klant deze lasten kan dragen, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor de overwaarde bij de hypotheek wordt opgeteld. NHG zorgt met deze aanpassing dat mensen bij scheiding beter toegang krijgen tot hypothecaire financiering van een aanvullende lening. Hierdoor kan een van beiden in de woning blijven.

Woningbehoud

Dankzij de pilot heeft NHG ongeveer 1000 mensen in scheiding kunnen helpen om de woning te behouden. Sinds 1 januari 2020 is deze mogelijkheid ook in de voorwaarden en normen van NHG doorgevoerd.

Bron: NOS

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.