Actualiteiten

UPDATE: OM eist 40 maanden cel tegen verhuurbemiddelaar

istock-586055578-1262_680x520_fit

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 40 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, geëist tegen een Rotterdamse verhuurbemiddelaar. UPDATE: De rechter heeft uitspraak gedaan in de zaak.

De verhuurbemiddelaar (40) wordt verdacht van van witwassen, het faciliteren van huisvesting voor criminelen en handel in verdovende middelen. Daarnaast wordt hij verantwoordelijk gehouden voor crimineel gebruik van panden in onder andere Rotterdam, Barendrecht en Den Haag.

‘Faciliteerder van criminaliteit’
Volgens het OM is de verhuurbemiddelaar, die voornamelijk werkzaam was in Rotterdam Zuid, verantwoordelijk voor fraude met huurcontracten, het leveren van postadressen aan criminelen en het aanbieden van foute inschrijvingen. Hij wordt daarmee gezien als ‘faciliteerder van criminaliteit’, aldus het OM.

Verplicht aansluiten brancheorganisatie
De vastgoedbranche moet eerlijker en veiliger worden gemaakt, daarom zetten brancheverenigingen zoals VBO zich in om dit te realiseren. “Als we specifiek kijken naar de particuliere huurmarkt zien we een enorme groei aan zogenaamde ‘verhuurbemiddelaars’. Slechts een beperkt deel van deze tussenpersonen is aangesloten bij een branchevereniging. De overige, naar schatting circa 80% werkt dus zonder controle op enige vorm van opleiding, zonder controle op een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en zonder gedragsregels terwijl ze nauwelijks nadelige gevolgen ondervinden bij misstappen,” aldus NVM, VBO en Vastgoedpro.

Daar moet verandering in komen. Daarom pleiten de brancheverenigingen NVM, VBO en Vastgoedpro voor het invoeren van een verhuurbemiddelingsvergunning en/of verplicht aansluiten bij een brancheorganisatie.

Strafrechtelijk onderzoek
Onderzoek van de gemeente Rotterdam, nadat meerdere misstanden waren geconstateerd in panden, was aanleiding om in 2020 een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de malafide verhuurbemiddelaar.

Er bestaat geen register met panden die een verhuurbemiddelaar verhuurt. De gemeente Rotterdam, de politie, de Belastingdienst, het OM en het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) hebben daarom samengewerkt om alle betrokken panden in beeld te krijgen. Gedurende het onderzoek is op verschillende momenten een aanzienlijk deel van de verhuurportefeuille van de verdachte gecontroleerd. In veel gevallen was er sprake van misstanden.

UPDATE: De rechter heeft uitspraak gedaan in de zaak. De betreffende verhuurbemiddelaar is een gevangenisstraf opgelegd van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Hij is daarbij schuldig bevonden aan schuldwitwassen, valsheid in geschrifte en voorbereidingshandelingen in verdovende middelen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.