Actualiteiten

VBO enthousiast over nieuw register voor huurbemiddelaars

huurbemiddelaar-1366_680x520_fit

Kwaliteitsregister Stichting Certificering Voor Makelaars (SCVM) richt per 1 januari 2022 één centraal register op dat de kwaliteitseisen, beroeps- en gedragsregels voor huurbemiddelaars vaststelt. SCVM, dat nu al de verkoopmakelaars certificeert, is hiermee het eerste register specifiek gericht op het waarborgen van de kwaliteit van huurbemiddelaars. Hiermee wordt een antwoord gegeven op de roep om meer regie en kwaliteit in de huurmarkt en geeft dit consumenten bij eventuele misstanden de mogelijkheid gehoord te worden via het tuchtrecht.

VBO is enthousiast over dit initiatief en onderschrijft de noodzaak van meer regie in de huurmarkt en een kwaliteitskeurmerk voor huurbemiddelaars. Hans van der Ploeg, directeur VBO: “Ik ben blij dat dit register er vanaf 1 januari komt en ons de handvatten geeft om de kwaliteit van huurbemiddelaars te toetsen.”

“Lidmaatschap van een branchevereniging is een keurmerk waar kwaliteitseisen aan verbonden zijn. Voor bijvoorbeeld taxateurs betekent dat op zijn minst een inschrijving bij NRVT en per 1 januari betekent dit voor huurbemiddelaars een inschrijving in het nieuwe register van SCVM,” aldus Van der Ploeg.

VBO is de eerste brancheorganisatie die het nieuwe SCVM register erkent en vereist voor nieuwe leden. Zij roept NVM en andere branche- en beroepsorganisaties op hetzelfde te doen.

Aan welke eisen moeten huurbemiddelaars voldoen?

Het centrale register van SCVM zorgt ervoor dat ingeschreven huurbemiddelaars aan opleidingseisen met betrekking tot het herkennen en voorkomen van ondermijning voldoen. Huurbemiddelaars ondertekenen een beroeps- en gedragscode die in klare bewoordingen discriminatie afwijst. Tevens worden zij jaarlijks verplicht bijgeschoold in de huurwetgeving én worden ze gesensibiliseerd in het tegengaan van discriminerende praktijken.

In de beroeps- en gedragscode is opgenomen dat er geen misbruik gemaakt wordt van mensen in een precaire (financiële) situatie. Het register controleert de kwalificatie en de werkwijze van de bemiddelaar. Als hij of zij niet voldoet aan de code, wordt de bemiddelaar daarop aangesproken en kan hij of zij uiteindelijk worden geroyeerd.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.