Actualiteiten

VBO: ‘Hervorming en regulering noodzakelijk voor een transparante (ver)huurmarkt’

liberalisatiegrens-verhoogd-flagebouw-nijmegen-web-1218_680x520_fit

Nootdorp, 23 april 2021 – Brancheorganisatie VBO pleit voor een wettelijke verplichting van het lidmaatschap van een branchevereniging bij huurbemiddeling om excessen op de huurmarkt tegen te gaan. Dan vallen de verhuurbemiddelaars onder de gedragsregels van een branchevereniging, worden zij verantwoordelijk gehouden voor hun daden en vallen zij onder het tuchtrecht van het Tuchtcollege Makelaardij Nederland. Bovendien moet de (ver)huurmarkt worden hervormd om iedereen een eerlijke kans te geven op het vinden van een geschikt huurhuis.

Uit de monitor discriminatie bij woningverhuur blijkt dat er wordt gediscrimineerd op de Nederlandse huurmarkt. Ook door verhuurbemiddelaars. Naar schatting werkt circa 80% van de verhuurbemiddelaars zonder enige vorm van opleiding, zonder gedragsregels en zonder enige nadelige gevolgen bij misstappen. ‘Discriminatie op de Nederlandse huurmarkt is een probleem. Tegelijkertijd geloven wij ook in oplossingen. We moeten dit gewoon aanpakken en oplossen’, stelt Hans van der Ploeg, directeur van VBO. VBO pleit dan ook voor een wettelijke verplichting van het lidmaatschap van een branchevereniging bij huurbemiddeling om excessen op de huurmarkt tegen te gaan.

Hervorming huurmarkt

Daarnaast moet de selectieprocedure bij huurwoningen in de vrije sector transparanter, objectiever en eenduidiger worden gemaakt. De selectie van een potentiële huurder moet gebeuren aan de hand van relevante en objectieve criteria zoals werk, inkomen en gezinssamenstelling. Irrelevante zaken voor de verhuurbemiddelaars die betrekking hebben op de etnische of culturele achtergrond van een individu moeten buiten beschouwing worden gelaten. De introductie van een breed gebruikt platform waarop woningzoekers hun eigen informatie en gegevens kunnen invullen, kan soelaas bieden. Aan de hand van vooraf bepaalde en duidelijk gecommuniceerde criteria wordt op uniforme wijze een selectie gemaakt van kandidaten die in aanmerking komen voor de woning.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.