Actualiteiten

Veel woningen verkocht zonder financieringsvoorbehoud

voorwaarden-273_680x520_fit

23% van de woningkopers nam de afgelopen jaren geen ontbindende voorwaarden op in het voorlopige koopcontract. Het ontbreken van ontbindende voorwaarden kan negatieve gevolgen hebben als de hypotheek niet rondkomt.

23% van de woningkopers nam de afgelopen jaren geen ontbindende voorwaarden op in het voorlopige koopcontract. Dat komt naar voren uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken onder ruim 5.000 Nederlands die na 1 januari 2012 een woning kochten. Het ontbreken van ontbindende voorwaarden kan negatieve gevolgen hebben als de hypotheek niet rondkomt, zoals een boete van 10% van de koopsom of het moeten laten doorgaan van de koop van een huis met verborgen gebreken.

Financieringsvoorbehoud en bouwkundige keuring

Eerder dit jaar sprak brancheorganisatie VBO Makelaar meerdere malen met de ministeries BZK en Financiën over o.a. de noodzaak van een financieringsvoorbehoud en bouwkundige keuring. En nog onlangs heeft VBO Makelaar minister Plasterk toegezegd het financieringsvoorbehoud op te nemen in de Opdracht tot dienstverlening. Het financieringsvoorbehoud stond altijd al in de VBO Koopovereenkomst.

Een groot deel van de deelnemers aan het onderzoek zegt wel ontbindende voorwaarden opgenomen te hebben. Bij 63% ging dat om een financieringsbehoud, 20% had een voorbehoud van bouwkundige keuring en 11% een voorbehoud verkoop eigen woning. In 8% van de gevallen wist de koper niet of er ontbindende voorwaarden waren opgenomen.

5% van de koopovereenkomsten wordt daadwerkelijk ontbonden. In het grootste deel (70%) van de gevallen gebeurt dat middels de bedenktermijn van drie dagen, of door middel van een ontbindende voorwaarde.

Het ministerie gaat verder onderzoeken of de ontbindingen zijn gedaan op basis van wederzijds goedkeuren, of omdat de contractsbepalingen niet nagekomen konden worden. Ook gaat zij bekijken hoe vaak er een boete is uitgedeeld.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.