Actualiteiten

Verhogingen hypotheekrente gaan twee keer zo snel als verlagingen

Coin stacks and blue bar and line graphs on black background. Horizontal composition with selective focus and copy space.

De hypotheekrente stijgt sinds oktober 2021. De rente op de kapitaalmarkt is daar een oorzaak van, omdat de inflatie hoog is in Europe en de Verenigde Staten (VS). Sinds juni jl. daalt de kapitaalmarkrente door de vrees bij beleggers over een naderende recessie. Veel mensen vragen zich daarom af of de hypotheekrente dan ook weer gaat dalen.

Met een vertraging van drie weken, hebben begin juli de eerste geldverstrekkers voorzichtig hun rentetarieven verlaagd. Dit blijkt uit onderzoek van de Hypotheekshop. Bijna alle 40 actieve aanbieders hebben de afgelopen twee weken hun rentes aangepast, waarbij verlagingen over het algemeen uiteenlopen van 0,05 procent tot 0,20 procent per keer. Inmiddels liggen de scherpste rentes per renteperiode allemaal weer onder de 4 procent, behalve op de 30 jaar vast is dat nog niet het geval.

verhogingen hypotheekrente gaan twee keer zo snel als verlagingen

Het tempo waarmee de hypotheekrente dit jaar is opgelopen is ongekend, concludeert de Hypotheekshop. Hoewel de daling de laatste weken relatief snel gaat, blijft deze toch wel achter bij de snelheid van de verhogingen eerder dit jaar. De vraag is of geldverstrekkers de rente in de regel altijd sneller verhogen dan verlagen.

Snelheid van renteverlagingen

De Hypotheekshop heeft een onderzoek gedaan naar de snelheid van alle renteverhogingen sinds 2008, en die afgezet tegen de snelheid van renteverlagingen uit dezelfde periode. Hiervoor zijn de gemiddelde rentes van 5, 10 en 20 jaar vast met NHG over de jaren 2008-2022 gebruikt. De stijgingen over de afgelopen 15 jaar zijn gemiddeld bijna twee keer zo snel gegaan als verlagingen, concludeert de Hypotheekshop.

Lees hier het hele bericht.

Bron: de Hypotheekshop

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.