Actualiteiten

Rabobank: sterke afkoeling huizenmarkt door hogere rente en verkoopstrategie

A businessman making 2022 out of blocks near house. Concept of the real estate market in the new year. Forecast of prices and offers, new trends and tendencies. Investment plans. Mortgage loan.

De afvlakkende stijging van huizenprijzen hangt samen met de hogere hypotheekrentes, energiecrisis en de minder gunstige economische vooruitzichten. Deze ontwikkelingen drukken niet alleen de vraag naar koopwoningen, maar zorgen via verschuivend sentiment waarschijnlijk ook voor dat meer mensen hun huis te koop zetten. Dit levert meer keuze op, concludeert de Rabobank naar aanleiding van hun onderzoek over de sterke afkoeling op de woningmarkt.

Tot voor kort was een rentevaste periode van 20 jaar de populairste keuze. Die rente is dit jaar meer dan verdubbeld naar ongeveer 4,10 procent. Dat betekent dat kopers minder kunnen lenen voor een huis. Voor een stel met twee modale jaarinkomens is de maximale hypotheek bijna 32.000 euro lager.  Om toch meer te kunnen lenen en de lasten wat lager te houden, kiezen meer huizenkopers voor een kortere rentevaste periode. Maar dat dempt de terugval in de maximale hypotheek slechts voor een deel. Minder lenen betekent ook minder kunnen bieden. Ook dat heeft zijn weerslag op de huizenprijsontwikkeling.

Meer ‘Te Koop’-bordjes

Niet alleen bij kopers is het sentiment veranderd. Ook huiseigenaren met verkoopplannen lijken wat onrustig te worden: de verkoopintentie is in het tweede kwartaal van 2022 juist scherp toegenomen. Begin september waren dan ook ruim twee keer zo veel huizen in de verkoop, ten opzichte van een kwartaal eerder. Mogelijk gaat het hier deels om huiseigenaren die een nieuwbouwhuis hebben gekocht en hun huidige huis vervroegd willen verkopen, omdat ze vrezen dat het op een later moment lastiger kan zijn om hun huis (tegen een bepaald bedrag) te verkopen.

De verkoopstrategie van doorstromers

De verkoopstrategie van doorstromers die een bestaande woning zoeken, kan eveneens wat aan het kantelen zijn. Zij zetten namelijk in op het eerst verkopen van hun eigen huis – en zeker zijn van de verkoopopbrengst – voordat ze een volgend huis kopen. Toch lijkt er nog geen sprake te zijn van een ruime woningmarkt: in historisch perspectief staan nog altijd weinig huizen te koop. De toename van het woningaanbod lijkt juist de laatste weken niet door te zetten. Bovendien impliceert de snelle verkooptijd dat er nog altijd veel vraag is naar koopwoningen.

Bekijk hier het hele onderzoek.

Bron: Rabobank

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.