Actualiteiten

Kentering op de Nederlandse woningmarkt

Wooden houses and an easel red arrow down. The fall of the real estate market. concept of value or cost decrease. low liquidity and attractiveness. cheap rent. Reduced demand and stagnation.

De kentering op de woningmarkt lijkt echt te zijn ingezet. Bijna drie keer zoveel gemeenten en provincies zien in juni jl. een dalende prijsontwikkeling. Dit blijkt uit cijfers van Ortec Finance over prijsontwikkeling op de woningmarkt.

De prijsontwikkeling in juni 2022 is 0,5 procent lager dan in mei 2022, waardoor de prijsstijging in augustus uitkomt op circa 0,2 procent.
Op jaarbasis is de gemiddelde stijging in de periode juni 2021 tot juni 2022 ongeveer 15,6 procent. In de periode van mei 2021 tot en met mei 2022 is het percentage bijna 2 procent hoger.

Dalende tendens

Deze ontwikkelingen passen in de dalende tendens van de afgelopen maanden, concludeert Ortec. Al meerdere maanden op rij neemt het aantal gemeenten met een negatieve prijsontwikkeling toe. Op de detailkaart zie je dat aan de blauwe kleur. De gemeenten die stijgen zijn rood gekleurd. Bijna de helft van de gemeenten is in juni blauw gekleurd en daalde dus ten opzichte van mei. In totaal zijn er 151 gemeenten met een negatieve prijsontwikkeling geconstateerd in de afgelopen drie maanden. Zo hebben 22 gemeenten in april een negatieve prijsontwikkeling geconstateerd, ten opzichte van de maand juli. Afgelopen maand hebben 61 gemeenten een prijsontwikkeling meegemaakt.

Negatieve prijsontwikkelingen

De provincie Zeeland ziet in mei een daling van 0,03 procent in prijsontwikkeling, terwijl in juni dit verder is toegenomen naar een gemiddelde daling van circa 0,3 procent. Ook in de provincies Zuid-Holland en Limburg is er sprake van forse negatieve prijsontwikkelingen.

Bekijk hier het hele onderzoek.

Bron: Ortec Finance 

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.