Actualiteiten

Verzekeraars worstelen op de hypotheekmarkt

muntjes-235_680x520_fit

Eind vorige week daalde de rente op de kapitaalmarkt vanwege de aanhoudende onrust rond de Amerikaanse president Trump. Het lijkt alsof beleggers hun verwachtingen wat hebben bijgesteld en op dit moment meer kiezen voor veilige staatsobligaties.

De graadmeter voor de hypotheekrente, de rente op de kapitaalmarkt, kent het over het algemeen een beweeglijker verloop dan de hypotheekrente zelf. Beleggers op de kapitaalmarkt reageren vaak heel direct op internationale ontwikkelingen die gevolgen kunnen hebben voor rendementen en risico’s van hun beleggingen.

Eind vorige week daalde de rente op de kapitaalmarkt vanwege de aanhoudende onrust rond de Amerikaanse president Trump. Bij zijn aantreden in november vorig jaar liep de kapitaalmarktrente juist op: de verwachting van beleggers was dat het beleid van de nieuwe president zou leiden tot hogere staatsuitgaven, lagere belastingtarieven en een toenemende inflatie als gevolg van de aantrekkende economie. Het lijkt alsof beleggers hun verwachtingen wat hebben bijgesteld en op dit moment meer kiezen voor veilige staatsobligaties.

Vorige week pasten diverse geldverstrekkers hun rentetarieven aan. In de meeste gevallen ging het daarbij om verhogingen van de (middel)lange rentes. Als we kijken naar alle rentewijzigingen in de maand mei, dan hebben nog niet alle geldverstrekkers hun rentes aangepast. Daaronder, naast aanbieders als Rabobank en Obvion, veel verzekeraars: Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, Reaal en Allianz.

In de afgelopen jaren is het marktaandeel in hypotheken van de verzekeraars fors teruggelopen. Verzekeraars worstelen met de lage rentestand en een afnemende vraag naar hun producten. Vorige week kreeg Conservatrix door De Nederlandsche Bank gedwongen een nieuwe eigenaar. ASR en Vivat (moeder van Reaal) zouden geïnteresseerd zijn in de overname van Generali.

(bron: De Hypotheekshop)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.