Actualiteiten

Waarderingskamer: “WOZ-waarde woningen stijgt volgend jaar met 5 tot 7%”

woningen-266_680x520_fit

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt volgend jaar met 5 tot 7%. De Waarderingskamer wijst erop dat ontwikkeling van de woningmarkt in deze periode zeer verschillend is tussen gemeenten en tussen regio’s.

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt volgend jaar met 5 tot 7%. Dat schrijft de Waarderingskamer (de toezichthouder op de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) in een brief aan de staatssecretaris van Financiën.

De WOZ-waarde die men volgend jaar ontvangt, geeft de marktontwikkeling tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2017 weer. De Waarderingskamer wijst erop dat ontwikkeling van de woningmarkt in deze periode zeer verschillend is tussen gemeenten en tussen regio’s. In de Randstad is bijvoorbeeld sprake van een meer dan gemiddelde stijging en woningbezitters in deze regio moeten rekening houden met een stijging van de WOZ-waarde van ruim boven de 10%. In sommige andere gebieden is nog sprake van een lichte daling.

Deze cijfers komen uit een recente inventarisatie die de Waarderingskamer heeft gehouden onder alle gemeenten.

Snellere afhandeling

Verder is in 2017 opgevallen dat meer mensen dit jaar langer moesten wachten op de bekendmaking van de WOZ-waarde van hun huis. Ruim 95% had de WOZ-waarde op tijd op de mat, maar vorige jaren was dit percentage hoger. Sommige gemeenten doen in de ogen van de Waarderingskamer nog te lang over het beslissen op bezwaren. De toezichthouder stimuleert en monitort bij deze organisaties de snellere afhandeling van bezwaren.

Bezwaren

Zoals verwacht zijn er dit jaar iets meer bezwaarschriften ingediend tegen de WOZ-waarde. Bij de woningen heeft dit jaar 1,5% van de WOZ-waarden geleid tot een bezwaar. Dit is een stabiel laag niveau. Er zijn twee redenen waarom dit jaar een hoger aantal WOZ-bezwaren werd verwacht. Dit is de eerste maal dat men bij de bekendmaking van nieuwe WOZ-waarden de mogelijkheid had om WOZ-waarden van andere woningen te bekijken. De openbaarheid van de WOZ-waarden van woningen geldt immers vanaf 1 oktober 2016 (www.woz-waardeloket.nl). De andere reden is dat door de ontwikkelingen op de woningmarkt in sommige gemeenten woningbezitters een significant hogere WOZ-waarde kregen dan vorig jaar.

(bron: WOZ Waardeloket)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.