Actualiteiten

Weer minder nieuwbouwwoningen verkocht

construction site of new homes

In het derde kwartaal van 2023 werden er ruim 3.800 nieuwbouwwoningen verkocht, bijna 30 procent minder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat. Daarmee zet de dalende trend zich voort.

Wederom minder nieuwbouwwoningen verkocht

De transactieprijs van nieuwbouwwoningen was 1,9 procent hoger dan een jaar eerder. De huizenprijzen van zowel bestaande als nieuwbouwwoningen samen lagen 3,8 procent lager. Hiermee behoort Nederland tot de tien landen waar de huizenprijzen in het derde kwartaal lager waren ten opzichte van een jaar eerder.

In het tweede kwartaal van vorig jaar halveerde de verkoop van nieuwbouw nog met ruim 56 procent. In de eerste drie kwartalen van 2023 werden er 10.463 nieuwbouwwoningen verkocht. Dit is het laagste aantal transacties sinds de start van de meting in 2015.

Bestaande koopwoningen

Ook bestaande koopwoningen werden minder verkocht in het derde kwartaal: het aantal transacties was bijna 7 procent lager dan een jaar eerder. In totaal (nieuwbouw en bestaande bouw) waren er in het derde kwartaal 9 procent minder woningtransacties. Dit is daarmee het tiende kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder.

Gemiddelde prijs nieuwbouwkoopwoning 

De gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwwoning bedroeg in het derde kwartaal bijna 501.000 euro, 4.000 euro hoger dan een jaar eerder. De voor kwaliteit en type woning gecorrigeerde prijs van een nieuwbouwkoopwoning was 1,9 procent hoger dan in 2022. Een kwartaal eerder was de prijsstijging 1,8 procent.

De prijzen van bestaande koopwoningen daalden voor het derde kwartaal op rij ten opzichte van het jaar ervoor. In het derde kwartaal lagen de prijzen 4,6 procent lager dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal was dit 5,2 procent. De gemiddelde transactieprijs van een bestaande woning bedroeg in Q3 bijna 418.000 euro.

Huizenprijzen stijgen in de meeste EU-landen

De huizenprijzen van nieuwbouw en bestaande bouw samen waren in het derde kwartaal van 2024 in Nederland 3,8 procent minder dan het jaar ervoor. In zestien EU-lidstaten was er sprake van een stijging van de huizenprijzen. Kroatië voert die lijst aan, gevolgd door Polen en Bulgarije. In tien EU-lidstaten daalden de prijzen. De grootste dalingen waren te zien in Luxemburg, Duitsland en Finland. Gemiddeld daalden de huizenprijzen 1 procent in de EU.

Het aantal transacties nam in Nederland met 9 procent af versus een jaar eerder. In dertien van de vijftien EU-lidstaten waar het aantal transacties werd gemeten, daalde het aantal transacties.

Lees hier het oorspronkelijke artikel inclusief grafieken en tabellen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.