Actualiteiten

Woningdelen in opmars, maar gemeenten gaan strenger reguleren

jongeren-in-woonkamer-335_680x520_fit

Woningdelen is steeds populairder onder studenten en starters. Toch vrezen steeds meer gemeenten overlast van woningdelen of te weinig woningen voor gezinnen.

Woningdelen is steeds populairder onder studenten. Verkamering van woningen neemt dan ook toe, net als de verhuur aan woongroepen in een zelfstandige huurwoning. Alleen al in Amsterdam kwam woningdelen eind 2015 op 12.700 adressen aantoonbaar voor. En dat zijn niet alleen studenten, maar ook starters. Voor hen is het een uitgelezen kans op een krappe woningmarkt. Toch vrezen steeds meer gemeenten overlast van woningdelen of te weinig woningen voor gezinnen. Gemeenten willen het woningdelen dan ook strenger reguleren of zelfs aan banden leggen.

Veel studenten zitten te springen om een kamer, desnoods tegen een forse huur. Uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2017 blijkt dat studenten het liefst rond het centrum wonen en daar ook meer voor willen betalen. Steden als Delft, Nijmegen en Groningen klagen echter over de gevolgen van teveel studenten: lawaai of stapels fietsen op de stoep. Deze gemeenten nemen uiteenlopende maatregelen tegen de verkamering. Groningen verstrekt bijvoorbeeld vrijwel geen onttrekkingsvergunningen meer. In plaats daarvan investeert de stad in studentenwoningen buiten het centrum.

Friendswoning

Wat doet strengere regulering met bijvoorbeeld zogenaamde Friends-concepten, waar veel starters hun hoop op hebben gevestigd? Ook voor starters is woningdelen immers een populaire oplossing in steden waar de woningdruk hoog is. Het aanbod is in deze steden vaak beperkt en de prijzen zijn fors, waardoor kopen voor veel starters geen optie is. Een gedeeld huis, ook wel ‘friendswoning’, biedt dan uitkomst om toch in de gewilde binnenstad te kunnen wonen.

Wethouder Wonen in Groningen, Roeland van der Schaaf, en wethouder Wonen in Amsterdam, Laurens Ivens, lichten hun beleid toe. Ook Jelle de Wilde, relationshipmanager Dutch domestic market ING Real Estate Finance, geeft zijn mening.

Lees het volledige artikel in relatiemagazine Vastgoed Adviseur van oktober 2017.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.