Actualiteiten

Zenuwachtige beleggers zorgen voor oplopende rentes

aandelenhandel-264_680x520_fit

Veel beleggers verwachten dat de Europese Centrale Bank in september zal aankondigen dat ze het huidige opkoopbeleid van staatsleningen gaat afbouwen. Toch heerst er onzekerheid omdat de economische groei in de eurozone nauwelijks gepaard gaat met hogere inflatie.

Veel beleggers verwachten dat de Europese Centrale Bank in september zal aankondigen dat ze het huidige opkoopbeleid van staatsleningen gaat afbouwen. Toch heerst er onzekerheid omdat de economische groei in de eurozone nauwelijks gepaard gaat met hogere inflatie. Daarom is het lastig te voorspellen wanneer en hoe snel de ECB daadwerkelijk haar opkoopbeleid gaat afbouwen.

Afgelopen dinsdag, na een speech van ECB-president Draghi, trokken zenuwachtige beleggers de conclusie dat het moment al was gekomen met als gevolg dat de euro en de obligatierentes in de dagen erna snel opliepen. De rente op Nederlandse staatsleningen stond aan het eind van de week rond de 0,2 procentpunt hoger dan de week daarvoor.

Het duurt in de regel één tot twee weken voordat een stijging van de rente op de kapitaalmarkt leidt tot verhogingen van de hypotheekrente. Rabobank en MUNT Hypotheken reageerden echter snel en kondigden voor komende week al een renteverhoging aan. Het ligt voor de hand dat andere aanbieders zullen volgen. Afgelopen week waren er niet veel wijzigingen. Opmerkelijk was het grote aantal correcties op de gecommuniceerde rentewijzigingen. De afgelopen jaren zijn renteoverzichten steeds complexer geworden: bijvoorbeeld door renteopslagen voor aflosvormen als aflossingsvrij, en door in hoogte variërende wijzigingen per bevoorschottingsklasse (bijvoorbeeld tot 80% marktwaarde). Dat verhoogt echter wel de kans op fouten.

(bron: De Hypotheekshop)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.