Actualiteiten

“Zonder korte termijn-maatregelen is woningmarkt over enkele jaren uitverkocht”

bouw-huis-292_680x520_fit

Een woning vinden is momenteel bepaald niet gemakkelijk. De snel stijgende woningprijzen, strenge hypotheekregels en het gebrek aan voldoende aanbod zijn slechts een aantal knelpunten.

Een woning vinden is momenteel bepaald niet gemakkelijk. De snel stijgende woningprijzen, strenge hypotheekregels en het gebrek aan voldoende aanbod zijn slechts een aantal knelpunten. De oplossing volgens Desirée Uitzetter, directeur Gebiedsontwikkeling bij BPD (Bouwfonds Property Development): ”Meer tempo, meer plancapaciteit én een regierol voor de overheid. Anders zijn we binnen enkele jaren uitverkocht”.

Meer bouwen

“Hét probleem is dat er veel te weinig wordt gebouwd. We hebben tot 2030 één miljoen woningen nodig. Daarnaast zie je natuurlijk dat er een groot gebrek is aan middeldure woningen; zowel huur als koop. De middengroepen vallen eigenlijk overal tussen wal en schip. Als je niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning en je kunt geen hypotheek krijgen voor een koopwoning, dan kom je heel lastig aan de beurt.” Bouwen is echter niet zo eenvoudig, stelt Uitzetter. Door de crisis heeft de bouw te lijden gehad en zijn veel ambtenaren, ontwikkelaars en bouwers ontslagen. Er moet daarom een grote inhaalslag gemaakt worden.

Behalve nieuwbouw behoort ook transformatie en herbestemming tot de mogelijkheden. Uitzetter: “We zijn daar ook heel actief in, maar anders dan vaak wordt gezegd, is er helemaal niet zo veel geld beschikbaar voor dit type projecten. Zeker niet voor grotere gebieden met grote woningaantallen (soms duizenden), waar ingrijpende infrastructurele maatregelen en een wijziging van het bestemmingsplan nodig zijn.”

Lees het volledige interview met Desirée Uitzetter in de Vastgoed Adviseur van augustus.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.