Actualiteiten

Zowel hypotheekaflossing als verduurzamen woning aantrekkelijk

isolatiemateriaal-muur-557_680x520_fit

Volgens De Nederlandsche Bank zijn gezinnen die vrijwillig aflossen op hun hypotheekschuld beter bestand tegen de gevolgen van een stijging van de hypotheekrente.

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zijn gezinnen die vrijwillig aflossen op hun hypotheekschuld beter bestand tegen de gevolgen van een stijging van de hypotheekrente. Bij een renteverhoging van 2,50%-punt zijn ze over een periode van tien jaar gemiddeld tussen de 150 en 350 euro per jaar minder kwijt aan extra rentekosten. DNB maakt daarbij wel een kanttekening. Vrijwillige aflossingen doen de blootstelling aan risico’s van Nederlandse gezinnen weliswaar dalen, maar het macro-economisch effect is niet alleen positief, aangezien aflossingen de groei van de economie deels remmen.

Niet alleen aflossen kan vanwege de lage spaarrente financieel aantrekkelijk zijn, datzelfde geldt voor woningisolatie. Met name bij huizen gebouwd voor 2005, zonder A-label, kan het rendement van relatief eenvoudige maatregelen als spouwmuur- of dakisolatie hoger liggen dan bij extra aflossen. Dat geldt in sterkere mate nu de energieprijzen de komende jaren lijken te gaan stijgen. Het verschil in maandlasten als gevolg van de verduurzaming kan vervolgens bijvoorbeeld worden aangewend om af te lossen. Verduurzaming kan daarnaast ook positieve effecten hebben op de waarde van de woning.

Europese definitie ‘groene’ hypotheek

De Europese Unie heeft onlangs de definitie vastgesteld van een ‘groene’ hypotheek, waarmee de ontwikkeling van nieuwe hypotheekvormen wordt gestimuleerd. Dit is gebeurd in het kader van de Energy efficient Mortgages Action Plan (EeMAP), waarmee de EU probeert de Europese woningvoorraad te verduurzamen. Het is nog niet bekend wat de gevolgen zullen zijn voor Nederland.

Jaaroverzicht hypotheekrente

Laag en stabiel, dat kenmerkt de hypotheekrente dit jaar het beste. In september werd zelfs de laagste hypotheekrentestand (2,48%) ooit bereikt, het jaargemiddelde van alle gemiddelde vaste hypotheekrentes ligt op 2,53% (2017: 2,63%). De rente op de kapitaalmarkt schommelde dit jaar met 0,40%-punt slechts beperkt, waardoor ook de hypotheekrente nauwelijks bewoog (+/- 0,13%-punt). De gemiddelde afgesloten rentevaste periode doorbrak dit jaar landelijk de grens van 16 jaar (16,3 jaar), waarbij 20 jaar vast in veel leeftijdscategorieën de meest gekozen renteperiode was. De trend van de afgelopen jaren, waarin het verschil tussen hypotheekrentes met en zonder NHG steeds kleiner werd, stopte halverwege dit jaar en zet vooralsnog niet verder door. Wat verder opvalt is dat de hypotheekrente over het algemeen in een korte periode van enkele weken oploopt (januari/februari en oktober van dit jaar), terwijl eenzelfde verlaging een kwestie van maanden is. In de eerste helft van dit jaar werden iets meer rentewijzigingen doorgevoerd (54%) dan in de laatste zes maanden, toen ook enkele nieuwe aanbieders toetraden. Geldverstrekkers MUNT, ING, Obvion, Argenta, IQWOON en Merius waren echter in de tweede helft van dit jaar actiever. Merius voerde van alle aanbieders ook de meeste rentewijzigingen door (43 keer in 36 weken).

(bron: De Hypotheekshop)

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.