Actualiteiten

CBS: meer rijtjeshuizen dan appartementencomplexen in 2021

Leafy Dutch street with church tower in background, Haarlem, Netherlands

Van de bijna acht miljoen woningen in Nederland, was vorig jaar 42 procent een rijtjeshuis. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de woningvoorraad. Zo valt op dat meergezinswoningen in een rap tempo toeneemt. Denk hierbij aan grote appartementencomplexen.

De huidige woningvoorraad is een erfenis van vele jaren waarin verschillend werd gebouwd, gesloopt en andere soorten huizen die steeds populairder werden. Zo is 19 procent (1,5 miljoen) van de huidige woningen nog vooroorlogs. Hiervan staat 30 procent in een rijtje, terwijl 20 procent vrijstaand is.

De cijfers van het CBS laten het veranderende karakter zien van de voorraad. Sinds de oorlog zijn er namelijk veel meer rijtjeshuizen neergezet, terwijl er relatief juist minder vrijstaande huizen zijn bijgekomen. Bijna een op de acht huizen is in 2022 vrijstaand.

Meer gezinswoningen in de Tweede Wereldoorlog

Het percentage meergezinswoningen van de voorraad uit de Tweede Wereldoorlog, is met 39 procent iets hoger dan de genoemde 36 procent meergezinswoningen in de totale huidige voorraad. De meergezinswoningen van voor de oorlog hebben wel een ander karakter: het zijn voornamelijk boven- en benedenwoningen.

Rijtjeshuis erfenis uit de jaren zestig, zeventig en tachtig

Dat het rijtjeshuis momenteel domineert, heeft te maken met ontwikkelingen tussen 1945 en 2005. In de huidige woningvoorraad met deze bouwjaarklasse, is het rijtjeshuis het best vertegenwoordigd. Vooral in de periode tussen 1965 tot 1985 zijn er veel rijtjeshuizen opgeleverd die nog altijd bestaan. Meer dan de helft van de woningen uit de overgebleven voorraad uit deze periode is een rijtjeshuis. Het is bovendien het tijdperk waarin de meeste woningen van de huidige voorraad zijn gebouwd.

Minder huizen zonder directe buren

De meeste rijtjeshuizen zijn te vinden in de regio Zuid-Holland. Vrijstaande huizen worden juist steeds minder bijgebouwd. Hierdoor zijn er steeds minder huizen zonder directe buren in de woningvoorraad te vinden. Dat aandeel is sinds de oorlog teruggelopen naar 13 procent. Dit soort woningen staat vooral in Friesland en Drenthe.

Bekijk hier het onderzoek.

Bron: CBS

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.