Actualiteiten

Gemeenten werken aan anti-speculatiemaatregelen

group of business people discussing real estate project, construction of new building, cooperation of architect, designer and manager

Ruim een derde van de gemeenten gaat de strijd aan met vastgoedbeleggers. Zeker 127 gemeentebesturen hebben plannen om pandjesbazen op achterstand te zetten, om onder meer starters een beter positie te geven op de woningmarkt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de invoering van de zelfbewoningsplicht of opkoopbescherming. Dit blijkt uit een analyse van RTL Z, nadat ze tientallen coalitieakkoorden hebben gecontroleerd.

Hoewel elke gemeente zijn eigen hete hangijzers kent, springt één onderwerp uit al die akkoorden: de woningmarkt. Bijna elk collegeprogramma noemt het tekort aan geschikte huisvesting voor de eigen inwoners een probleem. In veel gevallen zijn pandjesbazen met diepe zakken één van de boosdoeners.

Wethouders werken aan zelfbewoningsplicht

Om de pandjesbazen te slim af te zijn, werken tientallen woonwethouders aan de invoering van een zelfbewoningsplicht, opkoopbescherming en andere zogenoemde ‘anti-speculatiemaatregelen’.

Starters vissen achter het net

Ondanks dat de woningmarkt nu een lichte kanteling maakt, is er nog steeds krapte op de markt. Met name voor starters is het lastig om een huis te kopen. Ze wachten liever tot dat de prijzen zijn gedaald. Vaak kunnen starters minder geld besteden aan een woning, ten opzichte van dan beleggers. Starters vissen daardoor sneller achter het net. Volgens de meest recente Startersmonitor vindt 8 op de 10 starters het nu een ongunstig moment om een nieuwe woning te kopen of te huren. De huizenprijzen breken namelijk kwartaal na kwartaal een nieuwe record.

Lees hier het hele bericht.

Bron: RTL Nieuws

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.