Actualiteiten

Logistiek vastgoed opnieuw de sector met hoogste investeringsvolume

Aerial view of goods warehouse. Logistics delivery center in industrial city zone from above. Aerial view of trucks loading at logistic center. View from drone.

De logistiek vastgoed was in het tweede kwartaal van 2022 met 1,09 miljard euro opnieuw de sector met het hoogste investeringsvolume. Dit blijkt uit onderzoek van het internationale vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL). Zo is te lezen dat Nederland één van de landen is, die de sterke impact voelt van de oorlog in Oekraïne.

Naast de hoge inflatie en de verstoringen in de toeleveringsketen, wordt de sector transport en logistiek vooral getroffen door de stijgende brandstofprijzen. Ondanks deze uitdagingen bleef de logistieke vastgoedmarkt in het voordeel. Het niveau van direct beschikbare ruimte is nog verder gedaald en tegelijkertijd is de vraag naar logistieke ruimte nog steeds sterk. Dit heeft in de afgelopen twee kwartalen al geleid tot een robuuste huurgroei van ongeveer vijf tot tien procent per kwartaal.

Toekomstige ontwikkelingsbeperkingen

Naast de balans tussen aanbod en vraag, wordt huurgroei tegenwoordig meer gedreven door andere factoren. Bijvoorbeeld beperkingen als gevolg van beleidswijzigingen, stijgende grond- en bouwkosten en onvoldoende capaciteit op het elektriciteitsnet voor nieuwe aansluitingen in flinke delen van het land. Dit zal leiden tot nog verdere schaarste en sterke huurgroei, voorziet JLL. Zo was eind juni 2022 de logistiek leegstand in Nederland ongeveer 1,2 procent, terwijl eind 2021 het percentage op 3,5 procent lag.

Bekijk hier het hele onderzoek.

Bron:  JLL

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.