Actualiteiten

Minister komt met nieuwe maatregelen voor makelaars

istock-92009997-1353_680x520_fit

In september lichtte minister Ollongren van Binnenlandse Zaken al een tipje van de sluier: er komen nieuwe maatregelen voor makelaars. De verdere invulling van dit voornemen is nu bekend. Ollongren wil dat makelaars gaan werken met een automatisch gegenereerd biedlogboek. Het koopproces moet hiermee transparanter worden, schrijft ze in deKamerbrief van 9 november. Ze prijst daarbij de pilot die VBO onlangs heeft afgerond met Eerlijk Bieden, het eerste keurmerk voor biedlogboeken.

Minister Ollongren: “Kopers en verkopers van een huis moeten de zekerheid hebben dat het biedproces eerlijk en transparant verloopt. Daarom wil ik dat alle makelaars gaan werken met een automatisch gegenereerd biedlogboek. Zo verdwijnt de ruimte om niet integer te handelen en weten kopers en verkopers hoe het bieden verlopen is.”

De minister heeft in haar brief aan de Tweede Kamer drie verschillende paden geschetst waarop ze vervolgstappen zet. De eerste stap is de introductie van het automatisch gegenereerd biedlogboek. Ten tweede moeten de brancheverenigingen en hun achterban aan de slag met een verbeterplan om de regels in het koopproces duidelijker te maken. Tot slot wil de minister concurrentievoordelen beperken. Met deze drie verschillende paden wil ze de transparantie en het vertrouwen in het koopproces verbeteren en waarborgen dat gelijke kopers ook gelijke kansen hebben op de woningmarkt.

Automatisch biedlogboek
Een automatisch gegenereerd biedlogboek geeft kandidaat-kopers en verkopers de mogelijkheid om het biedproces achteraf te controleren en zorgt ervoor dat er veel minder mogelijkheden zijn om niet-integer te handelen bij de verkoop van een woning.

VBO is blij met deze ontwikkeling. In eenrondetafelgesprekin juni hebben we de voordelen van het biedlogboek al op de agenda gezet. Hierna volgden verschillende gesprekken met het ministerie van Binnenlandse Zaken en hebben we een goede partner gevonden in het keurmerk Eerlijk Bieden. Samen met Eerlijk Bieden zijn we in september een pilot gestart, die onlangssuccesvolis afgerond.

Circa 90 VBO-leden namen deel en er zijn in de pilotperiode circa 60 woningen verkocht via het digitale biedsysteem. De meeste woningen betroffen een eengezinswoning (rijtjeswoning) met een vraagprijs tussen de €250.000,- en de €400.000,-. Ook consumenten waren positief: ze waarderen deze methode met een 8,8. Hiermee werken we samen met het eerste keurmerk voor biedlogboeken.

Verplichting door middel van wetgeving
Ollongren wil dat op termijn alle makelaars gaan werken met een digitaal biedlogboek zoals Eerlijk Bieden. Het is in eerste instantie aan de branche om hiermee aan de slag te gaan. Gaat dit niet snel genoeg dan komt er een verplichting door middel van wetgeving.Op dit moment zijn we aan het onderzoeken hoe we Eerlijk Bieden kunnen laten certificeren onder accreditatie.

Wil je nu al gebruik maken van Eerlijk Bieden? Meld je aan vialn.nedeibkjilree@troppusof viaeerlijkbieden.nl/aanmelden.

Verbeterplan
Het tweede pad dat Ollongren schetst in haar brief is meer duidelijkheid rondom de geldende regels bij het koopproces. In de praktijk blijkt er veel onduidelijkheid te zijn over wat precies de regels zijn waar kopers, verkopers en makelaars zich aan moeten houden. Er is nog te veel ruimte voor eigen interpretatie en niet-integer handelen. Minister Ollongren heeft de brancheverenigingen daarom opdracht gegeven om te komen met een verbeterplan.

Dit moet voor eind 2021 klaar en ondertekend zijn. Een van de onderdelen is een branchebreed tuchtrecht. VBO moedigt brancheorganisaties NVM en Vastgoedpro aan om te komen tot een gezamelijk tuchtrecht. De eerste conceptafspraken staan al op papier en we hopen binnenkort meer hierover te kunnen melden.

Gelijke kopers, gelijke kansen
Tot slot gaat de minister verkennen of het bij het kopen van een huis verplicht kan worden gesteld om een financieel en bouwkundig voorbehoud op te nemen bij een bieding op een huis. Door de grote concurrentie op de huizenmarkt laten woningzoekenden deze voorwaarde vallen om een streepje voor te hebben op andere kopers. Daarmee nemen kopers volgens de minister grote risico’s op het moment dat de vraag naar huizen vele malen groter is dan het aanbod.

Ook kijkt de minister naar gelijkwaardigheid van platforms waarop nieuwe woningen worden aangeboden, zoals Tiara, en het eerlijk toewijzen van nieuwbouwwoningen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Meer over:

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.