Actualiteiten

Ministeries laten belangrijkste instrument tegen criminele ondermijning onbenut

Small toy house and handcuffs. Real Estate Fraud Concept

Georganiseerde misdaad krijgt in Nederland steeds meer  voet aan de grond, concludeert Nieuwsuur. Verschillende ministeries verstrekken meerdere subsidies, maar maken amber gebruik van één van de belangrijkste instrument dat criminele ondermijning aanpakt: de Wet Bibob.

Overheden mogen op basis van de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) ondernemers screenen bij de aanvraag van vergunningen, overheidsopdrachten en vastgoedtransacties. Als er een “ernstig gevaar” dreigt van misbruik, kan de overheid een vergunning weigeren.

17 miljard

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt echter dat de twee grootste ministeriële subsidieverstrekkers bij subsidieaanvragen amper Bibob-onderzoek doen. Het gaat om de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de instantie Uitvoering van Beleid. Deze twee instanties verstrekken samen 17 miljard euro subsidie per jaar.

Ministeries zelf bepalen of ze Bibob inzetten

RVO laat na vragen van Nieuwsuur weten dat ministeries zelf bepalen of ze Bibob inzetten bij subsidie-aanvragen. “RVO heeft daarover geen afspraken gemaakt met de verschillende ministeries.” Bibob-onderzoek wordt daarom niet toegepast bij nationale subsidies en ook niet bij EU-subsidies.

Lees hier het hele bericht.

Bron: NOS

 

 

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.