Actualiteiten

Moties over aanpak discriminatie op de woningmarkt

tweedekamer-1380_680x520_fit

Vorige week was de woningmarkt een veelbesproken onderwerp in de Tweede Kamer en zijn er een groot aantal moties ingediend. Waaronder ook over de aanpak van discriminatie op de woningmarkt en het uitbreiden van het takenpakket van de Huurcommissie. De belangrijkste moties op een rij.

De aanpak van discriminatie op de huurmarkt kwam in twee verschillende moties aan bod. Zo willen Tweede Kamerleden Van Baarle (DENK) en Den Haan (Fractie Den Haan) door middel van landelijke wetgeving (verhuur)-makelaars verplichten om protocollen tegen discriminatie te hebben.

Ook dienden Tweede Kamerleden Boulakjar (D66) en Belhaj (D66) een motie in om afdwingbare regels in de nieuwe wet Goed Verhuurderschap op te nemen voor de aanpak van discriminatie op de huurmarkt.

De aanpak van discriminatie op de woningmarkt is een thema waar VBO zich al langer mee bezig houdt. Discriminatie op de Nederlandse huurmarkt is een probleem. Tegelijkertijd geloven wij ook in oplossingen. Een van die oplossingen is de nieuw opgerichte Huurkamer bij Stichting Certificering Voor Makelaars (SCVM).

Met één centraal register worden voor het eerst de kwaliteitseisen, beroeps- en gedragsregels voor huurbemiddelaars gewaarborgd. Hiermee wordt een antwoord gegeven op de roep om meer regie en kwaliteit in de huurmarkt en geeft dit consumenten bij eventuele misstanden de mogelijkheid gehoord te worden via het tuchtrecht.

Bovendien zorgt het centrale register ervoor dat ingeschreven huurbemiddelaars aan opleidingseisen met betrekking tot het herkennen en voorkomen van ondermijning voldoen. Huurbemiddelaars ondertekenen een beroeps- en gedragscode die in klare bewoordingen discriminatie afwijst. Tevens worden zij jaarlijks bijgeschoold in de huurwetgeving én worden ze gesensibiliseerd in het tegengaan van discriminerende praktijken.

VBO is de eerste brancheorganisatie die het nieuwe SCVM-register erkent en vereist voor nieuwe leden. Zij roept NVM en andere branche- en beroepsorganisaties op hetzelfde te doen. Dit register geeft VBO namelijk de handvatten om de kwaliteit van huurbemiddelaars te toetsen.

Bovendien, met het nieuwe register en de toelatingseisen die aan een inschrijving zijn verbonden wordt al voldaan aan de gevraagde regels en protocollen die in de moties van afgelopen dinsdag naar voren kwamen.

Een andere motie die afgelopen week is aangenomen is die van Tweede Kamerleden Boulakjar (D66) & Geurts (CDA). Zij willen dat alle huurders hetzelfde beroep kunnen doen op de Huurcommissie, ongeacht of ze sociaal of in de vrije sector huren. Ze willen een onderzoek voor de zomer naar de mogelijkheden.

VBO zet zich in voor een transparante en eerlijke woningmarkt. Het oplossen van geschillen is daarbij een belangrijk punt. Dat kan via het uitbreiden van het takenpakket van de Huurcommissie of via een gezamenlijk tuchtrecht. Hier is VBO achter de schermen al langere tijd mee bezig. Zo staan de eerste conceptafspraken met brancheorganisaties NVM en Vastgoedpro al op papier. We hopen voor het einde van het jaar meer hierover te kunnen melden.

De bovengenoemde moties zijn aangenomen door de Tweede Kamer, het is nu aan de minister om hier vervolg aan te geven. VBO houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en we houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Meer over:

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.