Actualiteiten

Noodkreet van VBO-makelaar om schaarste huurwoningen

Jochem Agterberg

VBO-makelaar Jochem Agterberg ervaart dat het steeds lastiger wordt om een huurwoning in het middeldure segment te bemachtigen. Als eigenaar van een middelgroot makelaarskantoor in Den Haag, met een eigen verhuur- en beheerpraktijk bestaande uit ongeveer 175 woningen, ziet hij het aanbod rap slinken. Hij bedacht een protestactie en haalde daarmee het nieuws.

Noodkreet van VBO-makelaar Jochem Agterberg 

Agterberg besloot ruim honderd speciale gifgroene protestborden te bestellen (zie foto) en deze te bevestigen aan de ramen van huurwoningen die beleggers verkopen. Als symboliek om mensen bewust te maken over de gevolgen die de regulering vanuit Den Haag kan hebben.

“Een protestbord van een praktijkdier die dagelijks ervaart dat de schaarste in het middeldure huursegment alleen maar toeneemt”, zegt Agterberg in gesprek met VBO. “De groene borden zijn niet opgehangen omdat dit mijn bedrijfsvoering raakt. Nee, die zijn opgehangen alszijnde een noodkreet van een hardwerkende ondernemer, praktijkdier en vooral ook een vader van drie jonge kinderen waarvoor straks geen huurwoning meer beschikbaar is.”

De actie trok de aandacht van Het Financieele Dagblad. Zij interviewden Agterberg en maakten een artikel. “Ik wil het FD bedanken voor de reportage die zij hebben willen publiceren aangaande de door ons opgehangen groene borden.”

Nieuwe wetgeving 

Recent meldde woningplatform Pararius dat steeds meer huuraanbod verdwijnt naar de koopmarkt. Een trend die ook Agterberg ziet in zijn werkgebied. De woningen waar huurders vertrekken, worden met regelmaat verkocht.

“Wij begrijpen de invoering van de opkoopbescherming en snappen goed dat er een betaalbare woningvoorraad aanwezig moet zijn om wonen betaalbaar te houden. Alleen de combinatie van invoering van diverse nieuwe wet-, en regelgeving zorgt er wel voor dat het investeringsklimaat in Nederland zo onaangenaam wordt gemaakt dat de investeerders massaal besluiten om hun investeringen te stoppen. Dit heeft tot gevolg dat er nog meer middeldure huurwoningen uit de huurvoorraad verdwijnen. Met als gevolg dat de schaarste in de huurmarkt toeneemt.”

Huurprijsregulering

Mocht blijken dat ook de geplande huurprijsregulering doorgang zal vinden, dan zal er volgens Agterberg ‘een nog grotere leegloop van investeerders volgen’ waarbij de reeds aanwezige schaarste ‘exorbitant’ zal toenemen. “Het idee van de invoering van de huurprijsregulering is om een grotere huurvoorraad te realiseren in het middeldure segment. Het effect is echter averechts, gezien er nog meer beleggers tot verkoop over zullen gaan. De overheid moet dus besluiten om deze huurprijsregulering niet door te voeren. De schaarste zal alleen maar toenemen”, verwacht Agterberg.

Huurmanifest en huurcongres

VBO zet zich zowel voor als achter de schermen hard in om de huurmarkt weer gezond(er) te maken. Zo werd in september dit jaar het huurmanifest ‘Maak de huurmarkt weer gezond 2024’ gepubliceerd en op donderdag 16 november aanstaande is er een groot huurcongres, georganiseerd door Stichting Certificering Voor Makelaars (SCVM).

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.