Actualiteiten

Ollongren over makelaars: ‘Wetgeving is een logische stap’

istock-92009997-1308_680x520_fit

Tijdenshet eerste vragenuurtjein het nieuwe onderkomen van de Tweede Kamer heeft kamerlid Henk Nijboer (PvdA) mondeling vragen gesteld aan demissionair minister Ollongren. De vragen hadden betrekking op de uitzending vanRadarover misstanden bij makelaars.

Demissionair minister Ollongren reageerde als volgt: “Ook ik heb redelijk geschokt kennis genomen van de uitzending van Radar. Dit benadrukt nogmaals de ernst van wanpraktijken waar we al eerder over hebben gesproken en waar ik de Kamer in april ook een brief over heb gestuurd. Ik heb toen ook de brancheorganisaties opgeroepen om het proces transparanter te maken. Het niet integer handelen van makelaars moet bestraft worden.”

Ollongren vervolgde dat ze streeft naar een ‘eerlijk, transparant en handhaafbaar koopproces met duidelijk regels die navolgbaar zijn’ en waar alle partijen zich aan moet houden. Zij wil de Kamer in oktober informeren over de voortgang van de gesprekken met de brancheverenigingen en de uitkomsten hiervan.

Inzicht in het bied- en koopproces
Ze lichtte in haar antwoorden op de vragen van Nijboer al een tipje van de sluier: “Ik wil graag dat de bouwtechnische keuring en het financieel voorbehoud standaard in het koopcontract wordt opgenomen. Ook moeten biedingen direct schriftelijk worden bevestigd en moet er verplicht en pro-actief inzicht gegeven worden in het bied- en koopproces.”

De demissionaire minister benadrukte daarbij dat het belangrijk is dat er samengewerkt wordt met de brancheorganisaties, want zij moeten de nieuwe regels gaan implementeren. Tweede Kamerlid Nijboer wilde nog meer toezeggingen van de minister en doelde op strafrechtelijke vervolging.

‘Wettelijke verankering is een logische stap’
Ollongren ging hier niet in mee, zij wil eerst het overleg met de brancheverengingen afronden maar ze gaf wel aan dat wetgeving ‘een logische stap’ is. “De excessen zijn zo groot dat ik niet kan uitsluiten dat we het wettelijk moeten vastleggen. De demissionaire status van het Kabinet doet hier niet aan af. Ik heb als doel om zo snel mogelijk de nieuwe regels met elkaar af te spreken, maar ik kan niet uitsluiten dat ik het wettelijk moet verankeren met bijvoorbeeld certificering,” aldus Ollongren. Tot slot benadrukt de demissionaire minister dat wetgeving tijd kost en dat daarom de regels een belangrijk middel zijn die per direct ingevoerd kunnen worden.

Eerlijk Bieden
VBO pleit al langer voor een transparante en eerlijke woningmarkt en daarom hebben wij ook een samenwerking gesloten met Eerlijk Bieden, software en keurmerk voor makelaars. De software van Eerlijk Bieden wordt aangeboden in het CRM-systeem Kolibri waar VBO-leden gebruik van maken. De pilot, waaraan alle 1.250 VBO-leden kunnen deelnemen, gaathalverwege september van start.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Meer over:

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.