Actualiteiten

Advertentieplicht weer ingegaan per 1 januari 2022

energielabel-1411_680x520_fit

Het is verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning een geldig energielabel te registeren. Voorheen was, vanwege het tekort aan energieadviseurs, deze plicht bij het adverteren van een woning tijdelijk opgeheven. Per 1 januari 2022 is de advertentieplicht weer gaan gelden en wordt er op gehandhaafd. Een aantal handige tips.

Huiseigenaren zijn verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van de woning een geldig energielabel te registeren. Eigenaren die geen geldig energielabel hebben geregeld bij verkoop van hun woning lopen het risico hiervoor een boete te krijgen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Vanaf 1 januari 2022 is de advertentieplicht weer gehandhaafd.

Een woningverkoper die aan de nieuwe eigenaar geen afschrift van een geldig energielabel beschikbaar stelt, kan van de ILT een brief verwachten. De ILT kan dan een bestuurlijke boete opleggen. Die boete is vanaf 1 november 2021 voor een particuliere woningverkoper € 435. Als een bedrijf een woning verkoopt dan is de boete € 870. Deze bedragen gelden per verkochte woning zonder definitief energielabel.

Meer informatie hierover vind je op de website van ILT.

Een aantal tips om rekening mee te houden:

– De advertentieplicht geldt voor nieuw én bestaand aanbod. Check dus ook of je bestaande aanbod voldoet aan de eisen.

– De verkoper moet het energielabel hebben, maar als adviseur van de verkoper moet je de verkoper daarin meenemen.

– De advertentie komt uit naam van de makelaar en dat betekent dat je een verantwoordelijkheid hebt om te zorgen dat het energielabel is meegenomen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.