Actualiteiten

In gesprek met de minister over goed verhuurderschap

minister-huurmarkt-1178_680x520_fit

Huurders hebben op de Nederlandse huurmarkt nog te vaak te maken met malafide verhuurders en andere excessen. Het stimuleren van goed verhuurderschap moet hierbij de oplossing bieden. Ook zoekt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties systematisch naar mogelijkheden om handhaving door gemeenten op de huurmarkt aan te scherpen en te intensiveren. Diverse organisaties, waaronder ook VBO, worden hiervoor geraadpleegd. Op 11 februari jl. stond er wederom een overleg met de minister gepland over dit thema. We geven je graag een update.

De afgelopen periode zijn er in verschillende gemeenten pilots gedraaid met een vergunningstelsel waarover de minister erg tevreden is. Uit de deze pilots is gebleken dat er bij de gemeenten de behoefte bestaat om een wettelijke basis aan maatregelen te kunnen nemen om goed verhuurderschap te bevorderen. Bij het ontwerpen van een nieuwe wettelijke regeling zal er een grondslag worden geïntroduceerd voor gemeenten om voorschriften te kunnen instellen in het kader van goed verhuurderschap die gelden voor alle verhuurders (en wellicht bemiddelaars). Daarnaast wordt het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden een vergunningplicht te kunnen invoeren.

De verwachting is dat de minister een wetsvoorstel omtrent de landelijke grondslag voor voorschriften over goed verhuurderschap en een verhuurdersvergunning dit jaar in consultatie brengt. Ook zal er binnenkort een nieuwe Kamerbrief verschijnen waarin de minister informeert over discriminatie op de woningmarkt. Daar houden wij jullie natuurlijk van op de hoogte.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.