Actualiteiten

Tweede Kamer stemt in met Wet betaalbare huur

Skyline of the Hague, the Netherlands.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft gisteravond ingestemd met het voorstel voor de Wet betaalbare huur. Het voornemen is dat de wet per 1 juli 2024 ingaat, alleen moet de Eerste Kamer nog wel akkoord gaan. De Senaat behandelt het wetsvoorstel binnenkort.

Onder toeziend oog van demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge stemden alleen de BBB, VVD, SGP, JA21 en Forum voor Democratie tegen de plannen voor regulering van de middenhuursector. Spannend was nog even wat de PVV zou doen, maar zij gingen uiteindelijk wel overstag. Peter de Groot, Tweede Kamerlid namens de VVD, lichtte de keuze ook namens de BBB toe via een stemverklaring.

“De VVD en BBB willen huurders ook wel degelijk beschermen, alleen willen wij dat op een andere manier dan deze harde wetgeving. We geloven dat het aanbod van huurwoningen zal dalen, doordat minder mensen hun huis willen verhuren en minder partijen willen bouwen. Hierdoor zullen woningzoekenden nog verder in de knel komen.”

Wet betaalbare huur

Met de Wet betaalbare huur wil het demissionaire kabinet huren weer betaalbaar maken. De gereguleerde huur wordt met deze wet uitgebreid naar huurwoningen in het middensegment tot en met 186 punten. Die huizen gaan volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS) dan maximaal 1.123 euro per maand kosten.

Door de combinatie van de regulering van de middenhuur en het dwingend maken van het WWS, is de inschatting van het demissionaire kabinet dat de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro vermindert en er 113.000 huurwoningen bijkomen in het betaalbare segment.

Standpunt VBO

Als VBO zijnde hebben wij geen formeel standpunt over dit wetsvoorstel. VBO is belangenbehartiger van makelaars, taxateurs en huurbemiddelaars. Wij gaan over het bemiddelingsproces en dus niet over fiscale maatregelen die impact hebben op de voorraad van huurwoningen en wetgevende maatregelen die nu bij wet zijn geregeld.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.