Actualiteiten

Wet betaalbare huur: 10 vragen én antwoorden

Huuraanbod

Er is al geruime tijd veel te doen om de Wet betaalbare huur. In februari dit jaar werd het wetsvoorstel hiervoor ter goedkeuring naar de Tweede Kamer gestuurd. Als beide Kamers akkoord zijn, is het de bedoeling dat de wet per 1 juli 2024 in werking treedt. We kunnen ons goed voorstellen dat jij vragen hebt en raden je aan de link onderaan dit artikel aan te klikken, want daar zijn 10 veelgestelde vragen en antwoorden te vinden die het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gepubliceerd.

Eigendomsrecht

We lichten er alvast één vraag voor je uit: ‘Grijpt de Wet betaalbare huur niet te veel in op het eigendomsrecht van een verhuurder?’

Antwoord:

‘Nee. Wonen is een grondrecht. Om ervoor te zorgen dat iedereen betaalbaar aan deze eerste levensbehoefte kan voldoen, vindt de regering het redelijk om deze maatregel te nemen. Daarnaast vraagt ruim 60 procent van de verhuurders van middenhuurwoningen al een huur die past bij de kwaliteit van de woning. Voor hen verandert er niets. Voor de overige verhuurders gaat de regulering pas in bij nieuwe contracten.

Alleen voor eigenaren van woningen die op basis van het aantal punten al in het huidige gereguleerde segment (tot circa 145 punten) vallen, maar toch te veel huur vragen, geldt een uitzondering. De huurder had namelijk al naar de Huurcommissie kunnen stappen om een lagere huurprijs af te dwingen. De regering vindt het daarom in deze gevallen gerechtvaardigd en proportioneel om in bestaande huurcontracten in te grijpen.’

Bekijk hier de 10 veelgestelde vragen en antwoorden over de Wet betaalbare huur.

Hoe nu verder?

Volgende week woensdag 24 april staat het wetsvoorstel op de debatagenda van de Tweede Kamer en zal er gestemd worden. Daarna zal de Eerste Kamer zich er nog over buigen. We houden je uiteraard op de hoogte over de ontwikkelingen in Den Haag.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.