Blogs

Astrid Weps: “Als mensen echt willen en kunnen verhuizen, dan gaan ze toch wel”

astrid-blog-974_680x520_fit

Samen sterker. Tegenwoordig zie je deze hashtag veelvuldig voorbijkomen. Hier geloven wij in: samen bereik je namelijk echt meer door van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Daarom hebben we aan VBO-makelaars en -taxateurs gevraagd om een leuke anekdote of handige tips vanuit hun expertise met ons te delen.

Een berenjacht organiseren of een woning van € 1.1 miljoen verkopen, Astrid Weps van Veni Vendi uit Berkel en Rodenrijs is een doorpakker. Ook tijdens de coronacrisis is ze hard aan het werk. Maatregelen voor haar eigen gezondheid en die van haar klanten heeft ze zeker genomen. Wij gingen met haar in gesprek over het Paasweekend en de impact van het coronavirus op haar kantoor en de woningmarkt.

“Goede vrijdag werk ik gewoon en eigenlijk gaat in het weekend ook het werk een beetje door. Ik heb namelijk een taxatie-opdracht liggen en ik verwacht dat er nog een binnenkomt. Ook heb ik een aankoop die bijna rond is. Daar heb morgen de definitieve bezichtiging van en ik moet nog twee panden aanmelden op het internet. Maar ik ga maandag wel met mijn kinderen en m’n moeder samen ontbijten. En dat is dan dus mijn Paasweekend haha.”

“Verkopers heb ik regelmatig aan de lijn met vragen zoals: “moet ik iets ondernemen of de woning misschien tegen een lagere prijs aanbieden?”

“Ik merk wel dat mensen wat terughoudender zijn. Maar gelukkig heb ik op het moment van het uitbreken van de crisis een pand van € 1,1 miljoen in de verkoop genomen. Dat pand heeft inmiddels vier bezichtigingen gehad en daar wordt nu voor de tweede keer bezichtigd. Deze woning zal ook gewoon verkocht worden. Ik merk wel dat mensen met een woning aan de bovenkant van het middensegment terughoudender zijn.

Mijn klanten die een huis willen verkopen zijn zenuwachtiger dan de kopers. De verkopers heb ik regelmatig aan de lijn met vragen zoals: “moet ik iets ondernemen of de woning misschien tegen een lagere prijs aanbieden?” Dit raad ik ze zeker niet aan. Kopers informeren nog steeds naar woningen en kijken ook naar het aanbod online. Maar het aantal bezichtigingen dat ik kan inplannen, is wel teruggelopen.”

“Ik verwacht nu nog niet dat de woningmarkt een enorme dip krijgt. Maar we weten natuurlijk niet hoelang de crisis nog duurt. Eigenlijk is het ook nog te vroeg om hierover conclusies te trekken.”

“Uit mijn ervaring weet ik dat als mensen echt willen verhuizen, dat ze toch wel gaan. Ik denk ook dat het aantal transacties wel weer gaat toenemen. Mensen willen toch wonen en de hypotheekrente is nog steeds laag. Ik verwacht nu nog niet dat de woningmarkt een enorme dip krijgt. Maar we weten natuurlijk niet hoelang de crisis nog duurt. Eigenlijk is het ook nog te vroeg om hierover conclusies te trekken.

In 2008 deed de media precies hetzelfde als nu: het eerste wat ze onderuit proberen te halen, is de woningmarkt. Toen waren ze ook echt worst case scenario’s aan het schetsen met grote koppen in de krant. Als je vervolgens het artikel leest dan valt de realiteit eigenlijk hartstikke mee. Veel van wat er door de media wordt gecommuniceerd is sensatie. Laatst zag ik wel een krantenkop in het NRC met “Nu nog weinig gevolgen voor huizenprijzen”. Dit is positiever en ook zeker realistischer.”

“Zowel de verkopers als de kandidaat-kopers bel ik voorafgaand aan de bezichtiging om te checken of ze niet verkouden zijn. Hierdoor weten we allemaal dat de bezichtiging doorgaat en dit belletje wordt echt enorm gewaardeerd.”

“Zeker. Al mijn aanbod kan digitaal worden bezichtigd, maar dit kon eigenlijk ook al voor de coronacrisis. Ik stuur de VBO-consumentenleaflet met hierop de richtlijnen van het RIVM als bijlage mee bij de bevestiging van een bezichtiging. En ik bel de avond of ochtend voordat de bezichtiging plaatsvindt, zowel de verkopers als de kandidaat-kopers om even te checken of ze niet verkouden o.i.d. zijn. Hierdoor weten we allemaal dat de bezichtiging doorgaat en dit belletje wordt echt enorm gewaardeerd.

De verkopers kunnen niet aanwezig zijn tijdens de bezichtiging en dit geef ik natuurlijk tijdig aan ze door. Alle deuren worden opengezet en als ik in huis kom, doe ik ontsmette handschoenen aan. Deuren raak ik slechts met twee vingers aan. Als ik wegga ontsmet ik de handschoenen en mijn handen. Een bezichtiging is dus echt alleen kijken en niets aanraken.”

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.