Actualiteiten

BREAKING: Hans van der Ploeg weg bij VBO?

750-5889-1495_680x520_fit

Ik werd onlangs uitgenodigd om in een uitzending van BNR Zakendoen een toelichting te komen geven over de stand van zaken in de woningmarkt. Met presentator Thomas van Zijl kun je altijd wel een prettig gesprek voeren, dus uiteraard heb ik die uitnodiging aangenomen. Tijdens zo’n gesprek komt er eigenlijk altijd wel iets onverwachts voorbij. Hij begon lekker: Welk doel wil je halen dit jaar? Maar al snel ging het gesprek over koetjes en kalfjes of beter gezegd over de dwerggeitjes die ik onlangs heb gekocht. Het had totaal niets met de woningmarkt te maken, maar volgens Thomas had ik dus blijkbaar genoeg tijd over naast mijn werk bij VBO. Niets is minder waar kan ik je vertellen!

Gelukkig lagen we al snel weer op koers en ging het gesprek over de situatie op de woningmarkt. Natuurlijk komen dan ook de verschillende brancheorganisaties aan bod. Net als vele anderen, vroeg óók hij zich hardop af wat nu de wezenlijke onderlinge verschillen zijn. Ik heb hem toen uitgelegd dat die verschillen met de jaren eigenlijk steeds minder zijn geworden. En nu we de komende periode gezamenlijk tuchtrecht gaan inrichten zullen die verschillen alleen maar nog kleiner worden. De beroeps- en gedragscodes van alle organisaties worden hierop aangepast en in de komende Algemene Ledenvergaderingen aan de leden voorgelegd en wanneer zij hiermee instemmen, dan zijn we weer een stap verder. Ik vind dat dus echt geweldig!

Als je straks bij de ene brancheorganisatie geroyeerd wordt omdat je je werk niet hebt gedaan (komt gelukkig zeer zelden voor, maar toch) dan ben je ook niet meer welkom bij een andere brancheorganisatie of het NRVT. Als Hugo de Jonge er vervolgens voor zorgt dat er geen ruimte meer is voor ongeorganiseerde makelaars, dan zijn we volgens mij heel goed bezig in de markt. Zo doe ik hier ook graag een oproep aan de diverse woningportalen zoals Funda, Pararius, Huislijn enz. Als zij zich nu ook eens aansluiten bij het centrale tuchtrecht, dan kunnen we ongeorganiseerde makelaars die zich niet gedragen eindelijk ook eens een halt toeroepen. Want dan kunnen we ervoor zorgen dat het onmogelijk voor hen wordt om te adverteren op die portalen. Het zou verstandig zijn als ze hier actief mee aan de slag gaan!

Zijn er dan nog wel genoeg redenen om de verschillende brancheorganisaties in stand te houden, vroeg Thomas. Ik heb hem geantwoord dat het denk ik een kwestie van tijd is dat we nog maar één brancheorganisatie hebben. Maar wat mij betreft niet eerder dan dat de overheid stappen heeft gemaakt in de wettelijke verankering van het vak. Met VBO is dan goed te praten over verdere samenwerking/fusie van de brancheorganisaties. We kunnen de overheid dan prima afhelpen van allerlei toezichthoudende taken op makelaars en taxateurs.

Mijn zeer gewaardeerde Prof. Berkhout zag in zijn laatste column voor PropertyNL blijkbaar ook die toekomst voor zich. Ik verwijs je maar eens naar de column. Mijn antwoord aan Prof. Berkhout? Ik ben beschikbaar… onder bovengenoemde voorwaarden.

Ik wens jullie ondertussen allemaal verstandige besluiten van onze overheid toe en bovenal goede zaken.

Hans van der Ploeg

Directeur VBO

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.