Actualiteiten

Bureauwaardering officieel geaccepteerd door het NRVT

taxateurs-bureauwaardering-1222-680x520-fit-1245_680x520_fit

De Centrale Raad van het NRVT heeft donderdag 17 juni haar reglementen aangepast, zodat er per 1 juli ruimte ontstaat voor de Bureauwaardering. Waar voorheen banken op basis van louter een modelwaarde konden financieren dient er met ingang van 1 juli een oordeel geveld te worden door een, bij het NRVT ingeschreven, taxateur en dient een modelwaarde goedgekeurd of afgekeurd te worden. Een dergelijke methode mag uitsluitend gebruikt worden ten behoeve van financieringen tot maximaal 90% van de Loan to Value (LTV).

Hans van der Ploeg zit namens VBO in de Centrale Raad van het NRVT.

“Het is een hele stap voor taxateurs om zonder fysieke inspectie iets te vinden van een modelwaarde. Taxateurs moeten na de ervaringen die opgedaan zijn tijdens de financiële crisis aan strenge reglementen en voorwaarden voldoen om zodoende kwalitatief goede producten te leveren. Ook de EBA heeft ingezien dat louter financieren op basis van een modelwaarde niet verstandig en verantwoord is. Reden dat VBO blij is dat de EBA heeft besloten dat er op zijn minst altijd door een gekwalificeerde taxateur een oordeel over moet worden geveld.”

In de discussie over taxaties is de kostprijs de boventoon gaan voeren. Er wordt flink overboden op een woning, maar de echte taxatie mag vervolgens niets kosten. Dat is vreemd. Door de besluitvorming rondom Bureauwaardering is er een product aan de markt toegevoegd dat tegemoet komt aan de wens van een goedkoper alternatief voor laag-risico financieringen en tegelijkertijd ervoor zorgt dat de taxateurs hun verantwoordelijkheid kúnnen nemen. Modelmatige waarderingen zijn een hulpmiddel bij taxaties, maar zijn (nog) niet betrouwbaar genoeg om zonder tussenkomst van een échte taxateur definitief de waarde van een object vast te stellen. Het besluit om de modelwaardering te vervangen door de Bureauwaardering is wat ons betreft het enige juiste.

Het NRVT stelt nu de richtlijnen op, zodat per 1 juli de Bureauwaardering in de praktijk goed kan worden toegepast.

*Een Bureauwaardering is een taxatie op afstand, zonder fysieke inspectie en met ondersteuning van één of meer modelwaarden, van een woning (voor eigen gebruik). Daarbij verricht de taxateur nog steeds voldoende werkzaamheden om de verantwoordelijkheid voor zijn beoordeling te kunnen nemen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.