Actualiteiten

Een klimaatlabel of gewoon een specialist?

Klimaatlabel

Banken pleiten voor een klimaatlabel op woningen, zo schrijven ING, Rabobank en ABN AMRO in een vorige week gepubliceerd rapport. ‘Een verplicht uniform klimaatlabel kan ervoor zorgen dat klimaatrisico’s beter in de woningwaarde worden weerspiegeld. Dat voorkomt ongemerkt doorschuiven van risico’s en helpt de koper om herstel te financieren’, stellen de banken. VBO-directeur Hans van der Ploeg reageert op dat nieuws in onderstaande blog.

Nut en noodzaak van een klimaatlabel 

‘De roep van banken om een klimaatlabel was onlangs vol in het nieuws. Nadat toezichthouders om aandacht hadden gevraagd voor de invloed van de klimaatverandering op de marktwaarde van vastgoed, vinden banken dé oplossing: een klimaatlabel op ieder huis!

Ik moet je zeggen dat ik wel even een déjà vu had. Inmiddels al weer vele jaren geleden moesten we van Europa aan het energielabel. De introductie daarvan verliep alles behalve soepel en we ondervinden er nu nog steeds de nadelige effecten van. Voordat we dus een nieuw label introduceren, adviseer ik de financiers even hun verstand op een rijtje te zetten.

Als ik de oproep van banken moet zien als een vraag, dan begrijp ik de vraag. Als ik de oproep moet zien als de oplossing van alle problemen, schiet ik echt keihard in de lach! De vraag is namelijk best goed. Moeten we niet meer kijken naar de risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt?

Mijn antwoord is ‘ja’. De vraag is of de formerende partijen in Den Haag overigens net zoveel aandacht aan dit onderwerp zullen schenken als hun voorgangers, maar over mijn politieke beschouwingen gaat deze blog niet. Deze blog gaat over de nut en noodzaak van een klimaatlabel.

ECB

Banken zijn natuurlijk zuinig op hun centjes. Ik breng je maar even in herinnering dat ING 7,2 miljard netto winst maakte in 2023 en Rabobank ruim 4,3 miljard. Ze gaan dus zuinig met de centjes om. Dan moet je natuurlijk ook kijken naar de risico’s in je hypotheekportefeuille. Dat moet ook van Brussel. De ECB wil, uiteraard, sterke banken. Die ECB kijkt ook naar Nederland en denkt dan natuurlijk: poeh poeh, dat land ligt wel heel laag. Als de zeespiegel stijgt, staat dat halve land onder water.

Dus hup de denktanks van de banken zijn in de vergaderzalen gedoken en hebben de ultieme oplossing bedacht. Een klimaatlabel als oplossing voor alle klimaatrisico’s. Ik pel dat idee even voor jou af:

Ik nodig je uit om op www.overstroomik.nl te kijken. Je kunt op die website zien hoe hoog het water bij jou komt als het mis gaat. Er staat slechts ‘de waterhoogte bij een overstroming’. Ook de maatregelen die je nu al moet nemen. Dus beste burgers en buitenlui: aan het werk!

Wat die website niet vermeldt, is het antwoord op de vraag wiens verantwoordelijkheid dat nu eigenlijk is. De afgelopen periode is er erg veel water gevallen en is gebleken dat onze waterberging best aardig werkt. Als de overheid niet verzaakt in het onderhoud van dijken et cetera, is de vraag hoe groot dat risico van overstroming nu eigenlijk is.

In mijn geval zegt de website overstroomik.nl dat mijn huis 2 meter onder water komt te staan. Het is alleen nog nooit gebeurd en we hebben ook geen flauw idee of het ooit gaat gebeuren. Maar de banken hebben de oplossing : een klimaatlabel op elke woning.

Schandalige miskenning van het vak

Dat voorstel van de banken vind ik eigenlijk een schandalige miskenning van het vak van makelaars en taxateurs. Makelaars die aangesloten zijn bij VBO, beschikken over een Woondossier voor hun klanten. Binnen dat Woondossier kun je als consument en makelaar alle informatie vinden die op het object van toepassing is. Ook alle vragen die je hebt rondom klimaataspecten, zitten al in dat dossier.

Als je die kennis dus wilt vergaren, is de eenvoudige les om gewoon je huis te kopen of te verkopen via een VBO-makelaar. En ja, natuurlijk preek ik voor eigen parochie. Maar we delen die informatie graag met partijen. Dus banken: als jullie er ook gebruik van willen maken, kom een kop koffie drinken.

Maar veel erger is het natuurlijk dat men de rol van de taxateur volledig onderschat. Als je als financier vragen hebt over een object (al zijn dat klimaatvragen), kun je die eenvoudig stellen aan een taxateur. Die zal dan alles in het werk stellen om iedere vraag die je hebt te voorzien van een onafhankelijk en objectief antwoord. Maar hier wringt de schoen: banken willen er niet voor betalen! Want tja, als ze kunnen financieren op basis van een door een computermodel gedreven waarde, staan ze vooraan.

Dubbeltje op de eerste rij

Samen met de andere branchepartijen hebben we afgelopen jaren vele tientallen miljoenen gestoken (en dat doen we nog steeds) in de kwaliteit van taxaties. NWWI, NRVT, EVS, ESG; we nemen alle eisen mee. Maar nee, de bank wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Want tja, die winstcijfers waren nog nooit zo goed als afgelopen jaar.’

Hans van der Ploeg
Directeur VBO

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.