Actualiteiten

Nieuwe regels voor huurverhoging 2024

Nieuwe regels huurverhoging 2024

Let op: vanaf 1 juli 2024 gelden er nieuwe regels voor huurverhogingen in de gereguleerde sector. Deze wijzigingen hebben invloed op zowel makelaars als huurders. VBO houdt het nauwlettend voor je in de gaten en bespreekt hieronder de belangrijkste punten.

Regels voor huurverhoging: gereguleerde woningen

Vanaf juli 2024 mogen huurprijzen in de gereguleerde sector maximaal 5,8 procent stijgen. Dit percentage is gelijk aan de gemiddelde loonstijging van december 2022 tot december 2023, zoals vastgesteld door het CBS.

Corporaties kunnen de huren met gemiddeld 5,3 procent laten stijgen. Voor huurders betekent dit dat hun inkomen over het algemeen meer stijgt dan de huurverhoging, waardoor de betaalbaarheid behouden blijft.

Huurtoeslagontvangers krijgen de huurverhoging grotendeels vergoed door de huurtoeslag. Dit is een mechanisme dat ervoor zorgt dat bij een hogere huur ook de huurtoeslag stijgt.

In de gereguleerde sector wordt de maximale huurverhoging tussen 2022 en 2025 gekoppeld aan de loonontwikkeling. Dit betekent dat de huur stijgt nadat de meeste huurders hun inkomen hebben zien stijgen, niet meer gekoppeld aan inflatie.

Maatregelen voor betaalbaarheid

Het kabinet heeft sinds 2022 diverse maatregelen genomen om huren betaalbaar te houden. Dit omvat onder meer de maximering van jaarlijkse huurverhogingen en een eenmalige huurverlaging in 2023. Sinds 2023 is de huurtoeslag structureel verhoogd, waardoor huurders met een lager inkomen beter ondersteund worden bij het betalen van hun woonlasten.

Vrije sector

Huren in de vrije sector mogen tot 1 mei 2024 met maximaal 5,5 procent stijgen, gelijk aan de inflatie van december 2022 tot december 2023 plus één procentpunt. Op 1 mei 2024 loopt de wet die de maximering regelt af. Demissionair minister Hugo de Jonge werkt aan een voorstel om huurders in de vrije sector ook vanaf 1 mei 2024 te beschermen tegen hoge huurprijsstijgingen.

Deze nieuwe regels hebben tot doel huren betaalbaar te houden en de positie van huurders te verbeteren. Makelaars dienen op de hoogte te zijn van deze veranderingen om hun cliënten goed te adviseren in deze dynamische huurmarkt.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.