Actualiteiten

Ondermijning en Wwft

politie-1437_680x520_fit

Criminaliteit in vastgoed is een veelbesproken onderwerp. Het thema staat hoog op de prioriteitenlijst van VBO. Al langer pleiten wij voor regulering van het beroep om misstanden te voorkomen.

Criminelen maken voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten. Bijvoorbeeld huurpanden gebruiken voor prostitutie, als hennepkwekerij of voor het stallen van illegale wapens. Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Dit effect heet ook wel ondermijning.

Het wordt tijd voor meer bewustwording als het gaat om ondermijning in verhuur. Verhuurders en verhuurbemiddelaars lopen grote risico’s als ze potentiële huurders onvoldoende screenen en geen toezicht houden op een juist gebruik van het pand.

Maar hoe voorkom je criminele activiteiten in het pand dat je geheel te goeder trouw verhuurt – of waarbij je als verhuurmakelaar betrokken bent? En wat nou als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een malafide huurder jouw pand huurt? Welke mogelijkheden heb je dan?

Voor onze aangesloten VBO-makelaars, -taxateurs en -huurbemiddelaars hebben wij een dossier opgesteld met relevante documenten, hulpmiddelen en de laatste actualiteiten rondom dit thema. Inclusief een veelgestelde vragen sectie, handige infographics, podcasts en webinars. Klik hier om in te loggen.

Taxateurs, aankoop-, verkoop- en verhuurmakelaars (verhuurmakelaars; voor zover de maandelijkse huurprijs een bedrag van € 10.000 of meer bedraagt) vallen onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (hierna Wwft). Makelaars en Taxateurs zijn dan ook verplicht om hun bedrijfsvoering hierop aan te passen, een cliëntenonderzoek uit te voeren en zo nodig een melding te doen bij ongebruikelijke transacties.

Ook voor dit thema hebben wij voor onze aangesloten VBO-makelaars, -taxateurs en -huurbemiddelaars een dossier opgesteld. Klik hier om in te loggen voor alle handige informatie op een rij.

De laatste actualiteiten rondom deze dossiers zijn te vinden onder Nieuws & Actualiteiten op VBOMakelaar.nl. Een greep uit het laatste nieuws:

Ethisch handelen: 9 alledaagse kwesties
Vastgoed Adviseur: Makelen in de turbulente huurmarkt
Nieuwe leidraad voor Wwft in de maak, wat verandert er?
De Uitspraak: Een verwoest leven
Nieuwe wetten en wijzigingen per 1 januari 2022
Minister Ollongren onderzoekt meldplicht voor huurbemiddelaars
VBO enthousiast over nieuw register voor huurbemiddelaars

Wil je ook toegang de verschillende dossiers? Word dan VBO-lid! Klik hier voor meer informatie en alle voordelen van lidmaatschap op een rij.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.