Actualiteiten, Radio

Tristan Bons bij BNR over VBO-standpunten Huisvestingswet

Huisvestingswet VBO

In het BNR-lobbypanel van 28 juni sprak VBO-adjunct-directeur Tristan Bons over de gewijzigde Huisvestingswet. De Tweede Kamer stemde hier gisteren mee in. Gemeenten krijgen zo meer opties om starters en mensen met een vitaal beroep een betaalbare huur- of nieuwbouwwoning toe te kennen.   

Tristan Bons bij BNR over VBO-standpunten Huisvestingswet

“Ook bij VBO merken wij dat niemand zat te wachten op deze wijziging van de Huisvestingswet 2014. Mensen gingen vol voor het eigendomsrecht staan, ook de makelaars, ook de taxateurs, eigenlijk iedereen in de branche. Maar we moeten als VBO wel oog houden voor het probleem”, zei Tristan Bons in gesprek met BNR-host Thomas van Zijl (zie video verderop in dit artikel).

Lagere rente 

VBO is van mening dat de overheid samen met de banken hypotheken een lagere rente aanbiedt aan de doelgroep die het nu zwaar heeft. Op die manier kunnen ze een groter bedrag lenen voor een lager maandbedrag en hebben zij dus meer mogelijkheden op de woningmarkt. Daar hebben makelaars ook wat aan. Bouwen moet sowieso, maar starters hebben daar vandaag niets aan, zo luidt het devies van VBO. Bons noemde verder het belang van het in ontwikkeling zijnde Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen om starters sneller op weg te helpen.

Reactie minister

Minister Hugo de Jonge: “Dat de gewijzigde Huisvestingswet is aangenomen door de Tweede Kamer is goed nieuws voor al die mensen met een gewone baan die zo hard op zoek zijn naar een betaalbaar huis. En het is goed nieuws voor gemeenten die deze mensen graag willen helpen bij het vinden van een betaalbaar nieuwbouwhuis of huurhuis, zodat de leefbaarheid in hun stad of dorp niet verder onder druk komt te staan.”

Onderdeel van de wetswijziging was ook het voorstel om gemeenten de optie te geven een huisvestingsvergunning in te voeren voor bestaande koopwoningen tot 355.000 euro. Dit plan kreeg geen meerderheid in de Tweede Kamer, mede omdat de PVV de eerdere toegezegde steun toch nog introk.

Bekijk de BNR-uitzending hieronder terug:

Het lobbypanel is elke woensdag te beluisteren bij BNR Zakendoen om 13.00 uur.

Blijf VBO volgen

Houd onze social media-kanalen en www.vbomakelaar.nl goed in de gaten voor de laatste nieuwsberichten en achtergrondverhalen over de woningmarkt en optredens van VBO in de media. Tips? Stuur dan een e-mail naar ln.obv@rp of ln.obv@netohcseob.ekim.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.