Blogs

Hypotheekadviseur blijf bij je eigen expertise

House with stacks of money and a rising curve symbolizing rising real estate prices

Zo af en toe ben ik er helemaal klaar mee. Hoe vaak heb ik nu al gesproken over het belang van een goed opdrachtgeverschap aan taxateurs. Als de taxateur geen correcte opdracht krijgt, komt er een rapportage uit die niet voldoet aan de wens van de klant. Maar erger nog, als de opdrachtgever er geen snars van begrijpt of wil begrijpen, dan begint het allemaal wel wat lastig te worden. Ik leg het alle professionele opdrachtgevers graag nog een keertje uit.

Hypotheekadviseur blijf bij je eigen expertise

Een taxateur die is ingeschreven bij het NRVT en aangesloten is bij een branchevereniging, is gehouden aan de reglementen van het NRVT en aan de reglementen van zijn/haar branchevereniging. Misschien kunnen de dames en heren opdrachtgevers zich daar eens in verdiepen…

Een taxateur die is ingeschreven in het NRVT, levert een zgn. Professionele Taxatiedienst. De definitie daarvan is als volgt: ‘Het door een Register-Taxateur Schatten van en rapporteren over de waarde van een vastgoedobject, aan welke Schatting en rapportering in het economisch en maatschappelijk verkeer vertrouwen kan worden ontleend.’

Het lijkt mij toch volstrekt duidelijk. Een taxateur geeft dus geen waardeverklaringen af, geen opbrengstverklaringen of hoe je dat als opdrachtgever dan ook wilt noemen om zodoende er maar voor te willen zorgen dat er geen taxatierapport nodig is!

Weer zo’n geval…

Onlangs kreeg ik weer zo’n geval op mijn bureau. Eén of andere, naar mijn mening toch best goed geschoolde hypotheekadviseur, welke ook nog aangesloten is bij een grote keten van hypotheekkantoren, stelde de vraag aan een lid van VBO of zij de opdracht tot verkoop van de woning even wilde overleggen, maar of zij daar dan wel even in op wilde nemen wat de voorgenomen opbrengst zou worden. Daar zou de bank dan wel genoegen mee nemen.

De makelaar, die overigens ook taxateur is en ingeschreven is in het NRVT, heeft hier uiteraard geen medewerking aan verleend. Onze taxateur heeft de adviseur op haar gemak goed uitgelegd waarom deze vraag niet gesteld mag worden als opdrachtgever. De hypotheekadviseur vond het nodig om de taxateur nog even zwart te maken bij haar opdrachtgever want het was toch wel een heel vervelend niet meewerkende dame!

Verdiep je in de reglementen 

Dames en heren hypotheekadviseurs: Verdiep je een keer in de reglementen van het NRVT en/of van de branchevereniging en zorg dat je een professionele opdrachtgever wordt. Tot die tijd kun je er gewoon op vertrouwen dat taxateurs geen dingen doen die in strijd zijn met regelgeving. Blijf gewoon een goede hypotheekadviseur en dan zullen wij (taxateurs in Nederland) ons werk gewoon doen.

Hans van der Ploeg

Directeur VBO

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.

Ja, houd mij op de hoogte van het laatste nieuws

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief in mijn inbox met daarin de laatste actualiteiten en ontwikkelingen uit de branche.